Regina Rania a Iordaniei i-a acuzat într-un interviu pentru CNN pe liderii occidentali de un „dublu standard flagrant” pentru că nu au condamnat moartea civililor sub bombardamentul israelian în Gaza, în timp ce războiul Israelului împotriva Hamas amenință să destabilizaze relațiile dintre liderii americani și arabi.
Vorbind cu Christiane Amanpour de la CNN într-un interviu exclusiv, Rania a spus: „Oamenii din Orientul Mijlociu, inclusiv din Iordania, suntem doar șocați și dezamăgiți de reacția lumii la această catastrofă care se desfășoară. În ultimele două săptămâni, am văzut un standard dublu flagrant în lume.”
„Când s-a întâmplat pe 7 octombrie, lumea a fost imediat și fără echivoc alături de Israel și de dreptul său de a se apăra și a condamnat atacul care a avut loc... dar ceea ce vedem în ultimele două săptămâni, vedem tăcere în lume” a spus ea pentru CNN.
Israelul a declarat un „asediu complet” asupra Gazei în urma atacurilor teroriste din 7 octombrie ale grupării militante palestiniene Hamas care au ucis peste 1.400 de persoane și au luat ostatici peste 200, potrivit Forțelor de Apărare Israelului. Asediul a dus la atacuri aeriene necruțătoare asupra Gazei dens locuită și la o blocare a proviziilor vitale – inclusiv hrană și apă – pentru întreaga populație a fâșiei izolate.
„Este prima dată în istoria modernă când există o asemenea suferință umană și lumea nici măcar nu cere o încetare a focului”, a adăugat Regina Rania. „Așadar, tăcerea este asurzitoare – și pentru mulți din regiunea noastră, face lumea occidentală complice”.
„Ni se spune că este greșit să ucizi o familie, o familie întreagă, sub amenințarea armei, dar este în regulă să-i bombardăm până la moarte? Adică, aici există un standard dublu flagrant”, a spus ea. „Este doar șocant pentru lumea arabă”.
Ultimele cifre ale Ministerului Palestinian al Sănătății controlat de Hamas din Gaza estimează că numărul morților din loviturile israeliene este de peste 5.000, inclusiv peste 2.000 de copii. Cel puțin 35 de lucrători ONU au fost, de asemenea, uciși.
Israelul spune că vizează teroriștii Hamas și a acuzat grupul că s-a ascuns în spatele infrastructurii civile.
Națiunile Unite și mai multe agenții umanitare fac apel urgent la încetarea focului și la libera circulație a ajutorului umanitar către populația din ce în ce mai disperată. Între timp, medicii care lucrează în enclava izolată avertizează că lipsa de energie amenință viața celor mai vulnerabili pacienți ai lor, inclusiv a celor răniți grav și a bebelușilor prematuri care au nevoie de incubatoare.
„Ca mamă, am văzut mame palestiniene care trebuie să-și scrie numele copiilor pe mâini – pentru că șansele ca ei să fie bombardați până la moarte, ca trupurile lor să se transforme în cadavre sunt atât de mari”, a spus Rania. „Vreau doar să reamintesc lumii că mamele palestiniene își iubesc copiii la fel de mult ca orice altă mamă din lume.”
Frustrare în creștere față de Occident
Liderii arabi și-au exprimat frustrarea față de percepută lipsă de dorință a SUA de a încerca să înfrâneze asediul Israelului; Iordania, Egiptul și Autoritatea Palestiniană s-au retras de la un summit planificat în Iordania cu președintele american Joe Biden săptămâna trecută.
Washingtonul, un aliat apropiat al Israelului, a rămas ferm în sprijinul său față de represaliile împotriva Gaza din partea guvernului prim-ministrului Benjamin Netanyahu și a respins apelurile la încetare a focului.
„Nu vorbim acum despre o încetare a focului”, a declarat luni pentru CNN John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe pentru comunicații strategice.
„De fapt, nu credem că acesta este momentul pentru o încetare a focului. Israelul are dreptul să se apere. Au încă de lucru pentru a merge după conducerea Hamas, vom continua să-i sprijinim sau să le oferim mai multă asistență în materie de securitate.”
În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, marți, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a recunoscut dezastrul umanitar din Gaza, spunând că ar trebui luate în considerare „pauzele umanitare”, dar a evitat în special expresia „încetare a focului”.
Cu toate acestea, SUA au respins săptămâna trecută o propunere a Consiliului de Securitate pentru o pauză umanitară în vărsarea de sânge, criticând proiectul de rezoluție pentru că nu a menționat dreptul Israelului la autoapărare. De asemenea, Regatul Unit a refuzat să aprobe rezoluția.
În mod similar, o încetare a focului rusă anterioară a eșuat.
Israelul comite „crime împotriva umanității” în campania sa actuală, au spus joi nouă experți independenți care lucrează cu ONU într-o declarație comună. Blocada „nespus de crudă” asupra Gazei, cuplată cu „transferurile forțate de populație” încalcă dreptul internațional și penal, au adăugat experții.
Fostul negociator de ostatici israelian, Gershon Baskin, a avertizat între timp că criza ar trebui să fie un „apel de trezire” atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni și a cerut o schimbare a conducerii de ambele părți.
Baskin, un cetățean israelian, a jucat un rol cheie în eliberarea soldatului israelian Gilad Shalit, care a fost capturat și întemnițat de Hamas între 2006 și 2011. Baskin este autorul cărții „Negociatorul: eliberarea lui Gilad Schalit de la Hamas” și este acum în contact atât cu conducerea israeliană, cât și cu cea a Hamas, în calitate neoficială.
„Nu ar trebui să fie surprinzător pentru nimeni că am ajuns la o situație atât de îngrozitoare”, a spus el pentru Amanpour într-un interviu separat, marți. „Trebuie să fie un semnal de alarmă pentru Israel că nu poți menține un alt popor ocupat timp de 56 de ani și să te aștepți la pace. Nu poți să închizi două milioane de oameni într-o închisoare în aer liber și să te aștepți să fie liniște.”
„Și pentru palestinieni, ar trebui să fie un semnal de alarmă că dacă susțineți liderii fanatici radicali și refuzați să recunoașteți ceilalți oameni care trăiesc în țara voastră ca având aceleași drepturi ca și voi, atunci veți suferi asta, ” a adăugat el, vorbind din Ierusalim.
„[Acestea sunt] cele mai traumatizante evenimente pentru Israel și Palestina din 1948.”
O criză tot mai mare și temeri de strămutare
Temerile că conflictul s-ar putea răspândi în țările vecine din Orientul Mijlociu, în timp ce Israelul îndeamnă civilii din partea de nord a Gazei să se mute în sud înaintea unei operațiuni terestre anticipate.
Forțarea civililor din Gaza să se mute echivalează cu „crima de război de transfer forțat”, a spus Consiliul Norvegian pentru Refugiați.
Iar liderii iordanieni și egipteni și-au exprimat îngrijorarea că milioane de palestinieni ar putea fi împinși în cele din urmă din Gaza și Cisiordania ocupată și, respectiv, în Egipt și Iordania, spunând că o astfel de mișcare ar putea arunca regiunea în război.
Regele Iordaniei Abdullah a avertizat săptămâna trecută că strămutarea palestinienilor în Iordania și Egipt ar fi o „linie roșie” și a spus că nici Iordania, nici Egiptul nu vor accepta refugiați din Gaza. El a spus că orice sugestie ca cele două țări să accepte să fugă din Gaza a fost un plan „al suspecților obișnuiți pentru a încerca să creeze probleme de facto pe teren”, sugerând că refugiaților nu li se poate permite să se întoarcă la casele lor.
Întrebată de Amanpour despre poziția soțului ei, regina Rania a spus că oamenii din Gaza se confruntă cu „două opțiuni”.
„În esență, li se oferă posibilitatea de a alege între expulzare sau exterminare, între epurare etnică și genocid. Și nimănui nu ar trebui să li se ofere, [ar trebui] să se confrunte, astfel de opțiuni. Poporul Palestinei nu ar trebui, [poporul] din Gaza nu ar trebui să fie forțat să fie mutat din nou”, a spus ea.
Mai mult de jumătate din populația Gazei sunt refugiați ai căror strămoși au fugit sau au fost expulzați din casele lor din Israelul actual de către grupurile evreiești armate în timpul războiului arabo-israelian din 1948, pe care palestinienii îl numesc Nakba sau „catastrofa”. Israelul nu le-a permis niciodată să se întoarcă la casele lor și de atunci mulți au trăit în sărăcie.
Regina a mai subliniat că conflictul din Orientul Mijlociu nu a început pe 7 octombrie când Hamas a atacat Israelul, evidențiind istoria ocupației Israelului și a strămutării palestinienilor.
„Majoritatea rețelelor acoperă povestea sub titlul „Israelul în război”. Dar pentru mulți palestinieni de cealaltă parte a zidului de separare, de cealaltă parte a sârmei ghimpate, războiul nu a plecat niciodată”, a spus ea.
„Aceasta este o poveste veche de 75 de ani, o poveste a morții copleșitoare și a strămutării către poporul palestinian. Este povestea unei ocupații sub regimul de apartheid, care ocupă terenuri, care demolează case, confiscă terenuri, incursiuni militare, raiduri nocturne.”
Chiar înainte de războiul cu Hamas, tensiunile erau mari între palestinieni și israelieni din Cisiordania ocupată. În urma unui val de atacuri palestiniene asupra israelienilor anul trecut, Israelul a lansat incursiuni și raiduri regulate în Cisiordania ocupată, vizând ceea ce ei spuneau că sunt facțiuni militante. Violența rezultată a lăsat un număr record de morți atât palestinieni, cât și israelieni, cifre nevăzute în cel puțin un deceniu.
De când Israelul a preluat controlul și a ocupat Cisiordania în 1967 de la Iordania în urma Războiului de șase zile, mari zone din teritoriu, despre care locuitorii speră că vor face parte dintr-un viitor stat palestinian, au fost ocupate de civili israelieni, adesea sub protecție militară.
Majoritatea lumii consideră aceste așezări ilegale conform dreptului internațional.
Protestatarii din anumite părți ale lumii arabe au inundat străzile în ultimele zile pentru a arăta sprijinul pentru palestinienii aflați sub asediul și bombardamentul israelian. Aproximativ 6.000 de manifestanți au mărșăluit vineri la Amman în sprijinul palestinienilor.
O soluție cu două state pentru a stabili o Palestină „liberă, suverană și independentă” este singura cale către pace în regiune, a declarat Rania pentru CNN.
„Nu poate exista niciodată o rezoluție decât în jurul unei mese de negocieri... există o singură cale către aceasta și aceasta este un stat palestinian liber, suveran și independent, care trăiește cot la cot, în pace și securitate, cu statul Israel”
Israël/Gaza: la reine Rania de Jordanie dénonce le “deux poids deux mesures” des pays occidentaux pic.twitter.com/bG0TYWj0v1
— BFMTV (@BFMTV) October 25, 2023