50% dintre ucraineni cred că Zelensky nu a îndeplinit majoritatea promisiunilor pre-electorale, arată un sondaj

05 Iun 2024
50% dintre ucraineni cred că Zelensky nu a îndeplinit majoritatea promisiunilor pre-electorale, arată un sondaj

Aproximativ 50% dintre ucraineni cred că președintele Volodimir Zelensky nu și-a îndeplinit niciuna sau majoritatea promisiunilor sale pre-electorale, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), publicat pe 5 iunie. „Oameni necinstiți și corupți din echipa sa” au fost principalul motiv pentru care Zelensky nu și-a îndeplinit promisiunile, aproximativ 50% citând-o drept explicație, scrie Kyiv Independent

Sociologii au intervievat 1.002 de respondenți din toate regiunile ucrainene care nu sunt sub ocupație rusă. Participanții la sondaj au fost întrebați în ce măsură Zelensky și-a îndeplinit promisiunile preelectorale în timpul celor cinci ani de mandat.

Aproape 18% dintre respondenți cred că președintele și-a îndeplinit majoritatea sau toate promisiunile, 5% spunând că le-a îndeplinit pe toate.

Aproximativ 19% dintre respondenți cred că Zelensky și-a îndeplinit mai mult de jumătate din promisiunile sale, în timp ce 50% dintre participanți au spus că nu și-a îndeplinit majoritatea sau niciuna dintre promisiunile preelectorale.

Aproximativ 25% dintre participanții la sondaj cred că șeful statului Ucrainei nu și-a îndeplinit nicio promisiune.

„Oameni necinstiți și corupți din echipa sa” au fost principalul motiv pentru care Zelensky nu și-a îndeplinit promisiunile, aproximativ 50% citând-o drept explicație.

Lipsa oamenilor competenți în echipă (32%), invazia pe scară largă a Rusiei (31%), lipsa de experiență și lipsa de competență a lui Zelensky (27%) și influența oligarhilor ( 26%) au fost printre alte răspunsuri populare.

Aproape 10% dintre respondenți au spus că influența altor țări a obstrucționat activitatea președintelui, în timp ce 10% dintre participanți au menționat opoziția politică ucraineană.

Aproximativ 14% dintre respondenți au spus că de vină este propria corupție a lui Zelensky. Aproape 9% dintre participanți consideră că promisiunile lui au fost prea nerealiste pentru a fi îndeplinite.

În secțiunea cu întrebări deschise, respondenții și-au amintit promisiunile președintelui, cum ar fi încheierea războiului din regiunea Donbas, combaterea corupției și îmbunătățirea bunăstării populației, potrivit Anton Hrushetskyi, directorul executiv al KIIS.

Respingerea agresiunii ruse este considerată a fi principalul succes al lui Zelensky, a adăugat Hrushetskyi, citând rezultatele sondajului.

Hrushetskyi a spus că respondenții s-au concentrat în principal nu pe Zelensky, ci pe anturajul său. Majoritatea participanților au menționat politica de personal ca una dintre principalele probleme, alături de corupție și războiul la scară largă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră