Cine l-a ucis pe Prigojin? Experții propun 3 scenarii

24 Aug 2023
Cine l-a ucis pe Prigojin? Experții propun 3 scenarii

Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi murit după ce avionul său s-a prăbușit miercuri. Business Insider publică trei posibile explicații pe care experții le-au oferit cu privire la ceea ce i s-ar fi putut întâmpla cu Evgheni Prigojin pe baza a ceea ce se știe până acum.

Evgheni Prigojin, liderul Grupului Wagner care a condus o revoltă de scurtă durată împotriva ministerului rus al apărării la începutul acestei veri, ar fi fost ucis într-un accident după ce avionul în care s-ar fi aflat s-a prăbușit miercuri într-un accident lângă Moscova. Iată trei posibile explicații pe care experții le-au oferit cu privire la ceea ce i s-ar fi putut întâmpla cu Evgheni Prigojin.

Scenariul 1: Putin a ordonat moartea lui Prigojin

Un asasinat ordonat de președintele rus Vladimir Putin reprezintă „cea mai bună explicație” pentru accidentul aviatic catastrofal de miercuri, a declarat pentru Insider Simon Miles, profesor asistent la Școala de Politici Publice Sanford de la Universitatea Duke și istoric specialist în Uniunea Sovietica și relațiile SUA-sovietice.

Putin, un lider care nu iartă, a avut o mulțime de motive să-și dorească moartea lui Prigojin, după ce liderul mercenar a condus o revoltă împotriva ministerului rus al apărării în iunie, încercând să înlăture oficialii de înalt nivel, după ce a petrecut luni de zile criticând public strategia armatei ruse în Ucraina. Revolta a fost de scurtă durată, dar a reprezentat totuși cea mai proeminentă amenințare la adresa regimului lui Putin din ultimele decenii.

„Nu este o surpriză că Putin ar dori răzbunare”, a declarat Robert English, profesor la Universitatea din California de Sud, care studiază Rusia, Uniunea Sovietică și Europa de Est. „De fapt, noi, cei care îl privim pe Putin, ne-am așteptat la ceea ce s-a întâmplat acum – exact la aniversarea de două luni a revoltei lui Wagner”.

În lunile de după tentativa de lovitură de stat, oficiali internaționali și experți academicieni deopotrivă au prezis moartea lui Prigojin. Directorul CIA, Bill Burns, a sugerat chiar luna trecută că Prigojin trăia din timp împrumutat.

„Putin este cineva care crede în general că răzbunarea este un fel de mâncare cel mai bine servit rece”, a spus Burns la un forum anual de securitate din Aspen. „Din experiența mea, Putin este apostolul suprem al răzbunării, așa că aș fi surprins dacă Prigojin scăpa de o altă pedeapsă pentru asta”.

Un armistițiu a apărut între Putin și Prigojin după revoltă. Se pare că Prigojin a fost exilat în Belarus pentru rolul său în tentativa de lovitură de stat, dar părea să-și petreacă cea mai mare parte din ultimele două luni călătorind între Sankt Petersburg și Moscova și chiar părea să facă o călătorie în Africa pentru a-și vizita trupele Wagner, a spus Miles.

La scurt timp după ce acordul de exil a fost făcut public, președintele Belarus Alexander Lukașenko a susținut că el a fost cel care l-a împiedicat pe Putin să-l „ucidă” pe Prigojin imediat după revoltă, a raportat Reuters, indicând că dorința lui Putin de razbunare poate să se pregătească de luni de zile.

În urma prăbușirii avionului, pe rețelele de socializare a circulat un interviu nedatat cu Putin, subliniind dezgustul președintelui față de cei care nu sunt loiali, cum a fost cazul cu revolta lui Prigojin, pe care Putin a numit-o în mod expres o „trădare”.

„Trebuie să fim capabili de iertare?” îl întreabă intervievatorul pe Putin.

„Da, dar nu totul”, răspunde președintele.

"Ce nu poate fi iertat?"

„Trădarea”, spune Putin fără ezitare.

Președintele rus are o istorie îndelungată de a-și face dușmanii să „dispară”. Cel puțin 14 persoane legate de guvernul lui Putin au murit în circumstanțe violente sau misterioase de când acesta a preluat președinția.

După prăbușirea avionului, președintele american Joe Biden a sugerat că Putin ar putea fi în spatele accidentului, în comentarii adresate reporterilor.

Scenariul 2: Altcineva a ordonat asasinarea lui Prigojin

Până la răscoala sa nefastă, Prigojin a rămas un aliat apropiat al lui Putin. Nemulțumirile liderului mercenar au fost îndreptate exclusiv către ministerul rus al apărării, nu către președintele însuși.

Nu este „de neconceput” ca elemente din cadrul armatei care au fost criticate de Prigojin ar fi putut lua măsuri împotriva liderului Wagner fără aprobarea lui Putin, a declarat Miles pentru Insider.

„Este foarte greu în această etapă incipientă să găsești o explicație pentru ceea ce am văzut, explicație care să nu implice utilizarea unor bunuri ale statului pentru a doborî acest avion din cer”, a spus Miles. Nu este clar în acest moment ce anume a cauzat prăbușirea avionului, deși unele canale de socializare afiliate lui Wagner au sugerat că a fost doborât.

Armata este cea care are acces la astfel de capabilități, a spus el, adăugând că nivelul de comandă necesar pentru a lansa un astfel de atac în cadrul armatei ruse este „foarte scăzut”.

Această posibilitate ar putea explica, de asemenea, cele două luni de libertate aparentă a lui Prigojin după lovitura de stat, a spus Miles.

De ce să-i permită lui Prigojin să trăiască săptămâni întregi, etalându-și imunitatea aparentă, dacă existau planuri de nivel înalt de a-l ucide, a postulat Miles. O lovitură imediată împotriva lui Prigojin ar fi transmis un mesaj mai puternic și ar fi ilustrat consecințele imediate care îi așteaptă pe trădători.

„El alerga practic nederanjat de la tentativa de lovitură de stat”, a spus Miles despre Prigojin. Este posibil ca membrii din sectorul apărării să fi considerat că realitatea este inacceptabilă, mai ales după ce membrii forțelor armate ruse au fost uciși în revolta lui și „au decis să ia lucrurile în propriile mâini”.

Există dovezi substanțiale de disfuncție în cadrul guvernului rus. Rusia, săptămâna aceasta, de exemplu, l-a concediat pe generalul Serghei Surovikin la câteva săptămâni după ce The New York Times a raportat că avea cunoștințe anticipate despre planurile de revoltă ale lui Prigojin, punând întrebări dacă liderul mercenar a avut ajutor din cadrul armatei.

English, totuși, a respins ideea că cineva din armata lui Putin ar acționa fără permisiunea explicită a președintelui. Dar, excluzând un făptuitor rus al apărării, English a ridicat un alt potențial vinovat.

"Cine altcineva ar putea să-l dorească pe Prigojin mort și să aibă capacitatea de a o duce la îndeplinire? Desigur, ucrainenii!" a spus el.

Atât English, cât și Miles au remarcat modul „inutil de dramatic” și „agresiv public” al prăbușirii avionului – o abatere totală de la moartea misterioasă a altor inamici lui Putin din cauza otravirii și a căderilor de pe ferestre.

„Dacă da, este o lovitură de geniu”, a spus English despre posibilul rol al Ucrainei în incident. "Au asasinat în mod dramatic ucigașul multor ucraineni. Au efectuat o nouă lovitură strălucitoare în interiorul Rusiei. L-au umilit pe Putin. Și totul în ajunul zilei independenței Ucrainei."

Scenariul 3": Prigojin nu este mort

Ipoteza cea mai aproape de teoria conspirației dintre toate este ca liderul mercenar să nu fi murit și, totuși, un complot fals al morții lui Prigojin nu poate fi exclus în totalitate, având în vedere afinitatea liderului Wagner pentru deghizări și dubluri, cuplată cu peisajul media mai puțin demn de încredere al Rusiei.

Matthew Schmidt, profesor asociat de securitate națională și afaceri internaționale la Universitatea din New Haven, a declarat că este „prudent să fim sceptici” cu privire la actualizările guvernului rus cu privire la situație, având în vedere „cât de bizantină este politica rusă”.

„Oamenii pe care îi cunosc susțin serios că s-ar putea să nu fie adevăratul Prigojin”, a spus Schmidt.

În primele ore de la prăbușirea avionului, unii utilizatori de pe rețelele de socializare au luat în considerare posibilitatea ca Prigojin să fi simulat cumva moartea lui, trimițând probabil o dublură în locul lui.

Un oficial de la Pentagon a declarat pentru The New York Times în iulie că se știa că Prigojin a folosit dubluri corporale în trecut, iar fotografii cu Prigojin purtând deghizări bizare au fost vehiculate de canalele Telegram pro-Kremlin în urma revoltei sale eșuate.

Dar probabilitatea ca Prigojin să reușească să scape de moarte pare să fi scăzut în orele de la accident, pe măsură ce devin disponibile mai multe informații și oamenii desemnează pe cel mai probabil autor: Putin.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră