Cine este fostul soldat nazist aplaudat de parlamentul Canadei?

26 Sep 2023
Cine este fostul soldat nazist aplaudat de parlamentul Canadei?

Parlamentul canadian i-a acordat ovație în picioare unui veteran ucrainean cu ocazia vizitei lui Volodymyr Zelensky la Ottawa din 23 septembrie. Problema este că bărbatul a luptat în tinerețe în rândurile unei divizii naziste scrie TF1Info

Yaroslav Hunka a fost prezentat de Președintele Camerei Comunelor drept „un veteran ucrainean-canadian al celui de-al Doilea Război Mondial care a luptat pentru independența Ucrainei împotriva rușilor” și „un erou ucrainean și erou canadian” fiind aplaudat de întregul Parlament după discursul lui Volodymyr Zelensky. 

A doua zi, Centrul Simon Wiesenthal a revenit asupra trecutului său nazist. Într-un comunicat de presă, ONG-ul deplânge că „într-o perioadă de creștere a antisemitismului și denaturare a Holocaustului, este incredibil de deranjant să vezi că Parlamentul canadian se ridică pentru a aplauda o persoană care a fost membru al unei unități a Waffen SS, o ramură militară nazistă responsabilă de uciderea evreilor și a altora și care a fost declarată organizație criminală la procesele de la Nürnberg. 

Controversa a escaladat duminică și a dus la scuze publice din partea Președintelui Camerei Comunelor, Anthony Rota: „De atunci am primit noi informații care mă fac să regret decizia mea de a fi prezentat această persoană […] Sunt singurul responsabil. pentru această inițiativă, persoana în cauză fiind o persoană din circumscripția mea electorală despre care mi s-a spus.” La rândul său, biroul premierului Justin Trudeau a asigurat că nu a fost „informat în prealabil cu privire la invitația sau recunoașterea” lui Yaroslav Hunka. 

CBS News a încercat să contacteze anturajul lui Yaroslav Hunka, fără succes. Cercetările au arătat ca bărbatul de 98 de ani este acum foarte implicat în comunitatea catolică ucraineană. De exemplu, în 2020, fiii săi Martin și Peter Hunka au donat 30.000 de dolari Institutului canadian pentru studii ucrainene, afiliat la Universitatea din Alberta, un omagiu adus unor figuri din secolul XX ale Bisericii Ucrainene Catolice subterane. Yaroslav Hunka s-a născut în 1925 în satul ucrainean Urman și „după cel de-al Doilea Război Mondial s-a mutat în Regatul Unit și s-a alăturat Asociației Ucrainenilor din Marea Britanie”.„S-a căsătorit cu Margaret Ann Edgerton în Anglia în 1951, apoi a emigrat în Canada în 1954 și s-a stabilit la Toronto”. De atunci, a locuit în North Bay, Ontario. 

Bărbatul s-a mobilizat și împotriva războiului din Ucraina. În primăvara lui 2022, el a participat la o demonstrație împotriva invaziei rusești în orașul Greater Sudbury, potrivit presei locale , care l-a întâlnit cu această ocazie. Nu este scris niciun cuvânt despre trecutul nazist al lui Yaroslav Hunka. În realitate, prima care a emis alerta a fost Forward media, care și-a bazat acuzațiile pe o arhivă autentificată de Associated Press. O fotografie alb-negru prezintă opt membri ai diviziei Waffen-SS din Galicia, Ucraina. În centru, primul rând, agenția de presă a reușit să-l identifice pe Yaroslav Hunka.

Alte elemente coroborează angajarea bărbatului în această unitate militară nazistă, la vârsta de 16 ani. Pe un blog al veteranilor, „Combatant News” în ucraineană, Yaroslav Hunka a oferit detalii despre implicarea sa în divizia nazistă. În 2010, el a publicat în special această fotografie sub numele său real, cu această legendă: „Haidelager. Băieți din satul meu Urman, Berezhany Rajon. Eu stau în mijloc”. 

În 2011, într-o postare lungă semnată, el depune mărturie despre secțiuni întregi din viața sa și, în special, despre „cei mai fericiți doi ani din viața (sa)” alături de unitatea SS din Galiția. Povestește ocuparea orașului vecin de către armata germană din 1941, instalarea portretelor lui „Hitler eliberatorul” în toate școlile, „morții ca eroi în rândurile UPA, în divizia Galiția” și apoi închisoarea în Italia, după ce divizia SS „s-a predat armatei britanice”. 

Nu există nicio îndoială că acesta este Yaroslav Hunka. În 1939, a explicat că avea 14 ani, ceea ce corespunde cu anul nașterii (1925). De asemenea, povestește „emigrația ucraineană”, plecarea sa în Canada și îi menționează pe cei doi fii ai săi, Martin și Petro (Peter în engleză). 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră