Proteste după ce Zelensky și Trudeau au aplaudat în Parlament un veteran nazist din Al Doilea Război Mondial

25 Sep 2023
Proteste după ce Zelensky și Trudeau au aplaudat în Parlament un veteran nazist din Al Doilea Război Mondial

Președintele Camerei Comunelor din Canada și-a cerut scuze duminică pentru că a prezentat drept erou în Parlament un bărbat care a luptat pentru o unitate militară nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Associated Press

Imediat după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a rostit vineri un discurs în Camera Comunelor, parlamentarii canadieni i-au adus ovație în picioare lui Yaroslav Hunka, în vârstă de 98 de ani, când președintele Anthony Rota a atras atenția asupra lui. Rota l-a prezentat pe Hunka ca un erou de război care a luptat pentru Prima Divizie ucraineană.

„În remarcile mele în urma discursului președintelui Ucrainei, am onorat o persoană din sală. Ulterior, am aflat mai multe informații care mă fac să regret decizia mea de a face acest lucru”, a spus Rota într-un comunicat.

El a adăugat că colegii săi membri ai Parlamentului și delegația Ucrainei nu cunoșteau planul său de a îi aduce onoruri lui Hunka. Rota a spus că Hunka face parte din districtul său.

„Îmi doresc în special să îmi exprim scuzele cele mai profunde comunităților evreiești din Canada și din întreaga lume. Accept întreaga responsabilitate pentru acțiunea mea”, a spus Rota.

Parlamentarii canadieni au aplaudat și Zelenskyy a ridicat pumnul în semn de recunoștință, în timp ce Hunka a salutat din galerie în timpul a două ovații separate. Rota l-a numit „erou ucrainean și erou canadian și îi mulțumim pentru toate serviciile oferite”.

Zelensky a fost la Ottawa pentru a susține sprijinul aliaților occidentali pentru războiul Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Vladimir Putin și-a desemnat dușmanii din Ucraina drept „neonaziști”, chiar dacă Zelensky este evreu și și-a pierdut rude în timpul Holocaustului.

Biroul premierului Justin Trudeau a spus într-o declarație că Rota și-a cerut scuze și și-a acceptat întreaga responsabilitate pentru lansarea invitației lui Hunka și pentru recunoașterea în Parlament.

„Acesta a fost lucrul corect de făcut”, se spune în declarație. „Nu a fost transmisă nicio notificare prealabilă biroului prim-ministrului și nici delegației ucrainene cu privire la invitație sau onoruri”.

Prima divizie ucraineană era cunoscută și sub numele de Divizia Waffen-SS Galicia sau Divizia a 14-a Waffen SS, o unitate voluntară care se afla sub comanda naziștilor.

Centrul Prietenii lui Simon Wiesenthal pentru Studii asupra Holocaustului a emis duminică o declarație în care spunea că divizia „a fost responsabilă pentru uciderea în masă a civililor nevinovați, cu un nivel de brutalitate și răutate care este de neimaginat”.

„Se datorează scuze fiecărui supraviețuitor al Holocaustului și veteran al celui de-al Doilea Război Mondial care a luptat împotriva naziștilor și trebuie oferită o explicație cu privire la modul în care acest individ a intrat în sălile sfințite ale Parlamentului canadian și a primit recunoașterea de la Președintele Camerei și un ovație în picioare”, se spune în comunicat.

Directorul general al B'nai Brith Canada, Michael Mostyn, a declarat că este scandalos faptul că Parlamentul a onorat un fost membru al unei unități naziste, spunând că „ideologii ultra-naționaliști” ucraineni care s-au oferit voluntari pentru Divizia Galiția „visau la un stat ucrainean omogen din punct de vedere etnic și au susținut ideea de epurare etnică”.

„Înțelegem că urmează să vină scuze. Așteptăm scuze semnificative. Parlamentul datorează scuze tuturor canadienilor pentru această indignare și o explicație detaliată a modului în care acest lucru ar fi putut avea loc în centrul democrației canadiane”, a spus Mostyn înainte ca Rota să-și emită declarația.

Membrii Parlamentului din toate partidele s-au ridicat pentru a-l aplauda pe Hunka. Un purtător de cuvânt al Partidului Conservator a declarat că partidul nu era la curent cu istoria sa în acel moment.

„Considerăm foarte îngrijorătoare rapoartele despre istoria acestui individ”, a spus Sebastian Skamski, adăugând că partidul liberal al lui Trudeau ar trebui să explice de ce a fost invitat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră