Wang Yi, ministrul chinez de externe, a declarat marți, alături de omologul său rus, Serghei Lavrov, că Beijingul va consolida cooperarea cu Moscova, scrie Le Monde
Șeful diplomației ruse a sosit luni în China pentru o vizită oficială de două zile, cele două țări căutând să-și consolideze relațiile într-un moment în care Rusia își continuă ofensiva în Ucraina.
„China va sprijini dezvoltarea stabilă a Rusiei sub conducerea [președintele rus Vladimir] Putin ”, i-a promis marți Wang Yi lui Serghei Lavrov, potrivit agenției de presă ruse RIA Novosti. „Beijing și Moscova vor continua să consolideze cooperarea strategică pe scena mondială și să se acorde reciproc un sprijin puternic”, a adăugat ministrul chinez, potrivit aceleiași surse. „Sprijinul poporului este o sursă de progres în Rusia. Cred că sub conducerea fermă a președintelui Putin, poporul rus va avea un viitor strălucit ”, a continuat Wang Yi, potrivit presei ruse Izvestia .
La rândul său, într-un video publicat de Izvestia pe Telegram, Serghei Lavrov a mulțumit Beijingului pentru „sprijinul” acordat președintelui Vladimir Putin după recenta realegere a acestuia, în timpul unor alegeri în care niciun rival real nu a mai fost în stare să candideze. Președintele chinez, „Xi Jinping, (…) a fost printre primii care i-au trimis felicitări președintelui ales Putin și suntem recunoscători prietenilor noștri chinezi pentru acest sprijin ”, a declarat el. „Rezultatele alegerilor au confirmat încrederea profundă a poporului rus în liderul nostru și în politicile interne și externe actuale ”, a adăugat domnul Lavrov, potrivit RIA Novosti.
Serghei Lavrov a denunţat, de asemenea, „sancţiunile ilegale” occidentale exercitate asupra ţării sale care, potrivit lui, încalcă standardele internaţionale. „Această politică este aplicată activ și împotriva [Chinei]” , a deplâns el. El a acuzat Occidentul că încearcă să împiedice „oportunitățile de dezvoltare economică și tehnologică, pentru a spune simplu, pentru a elimina concurenții” ale Chinei .
În martie 2023, Xi Jinping a vizitat Moscova, reafirmând cu Vladimir Putin „o prietenie fără limite” între țările lor, reunite prin denunțarea lor comună a ceea ce prezintă ca hegemonie occidentală pe scena internațională. Cei doi președinți s-au întâlnit, de asemenea, pe marginea forumului „Noile Drumuri Mătăsii” de la Beijing, în octombrie.
„Ca membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și mari puteri emergente, China și Rusia trebuie să fie în mod clar de partea progresului istoric, echității și justiției ”, a spus Wang Yi la întâlnire cu presa alături de Serghei Lavrov, după ce au avut o convorbire. „Trebuie să ne opunem oricărei hegemonii, tiranie sau intimidare, mentalității Războiului Rece și oricărei instigări la diviziune și confruntare”, a spus el.
Wang Yi a mai susținut că a discutat cu omologul său rus despre situația din Fâșia Gaza și Ucraina. „China va juca întotdeauna un rol constructiv pe scena internațională și în afacerile multilaterale, fără să adauge vreodată gaz pe foc, cu atât mai puțin să profite de el ”, a spus principalul diplomat al Chinei.
Beijingul pledează pentru un acord politic pentru a pune capăt luptelor din Ucraina. China solicită respectarea integrității teritoriale a tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei, dar nu a condamnat niciodată în mod public Rusia pentru operațiunea sa militară. Beijingul este astfel chemat în mod regulat de către occidentali să joace un rol mai activ în reglementarea ostilităților, folosindu-și influența asupra Moscovei.