Este binecunoscută secretomania în jurul substanțelor folosite de acele state unde se mai aplică pedeapsa capitală atunci când aceasta se pune în aplicare, conform AP.
Câțiva medici și experți în administrarea pedepsei capitale au venit cu o cerere șocantă către reprezentanții penitenciarelor: să doneze acele substanțe folosite pentru a putea trata pacienții confirmați cu noul coronavirus.
Printr-o scrisoare adresată departamentelor implicate în pedeapsa capitală, un grup format din farmaciști, experți în domeniul sănătății publice și medici din terapia intensivă au solicitat medicilor din penitenciare să doneze spitalelor toate stocurile de medicamente pe care le au.
”Stocurile pe care le dețineți ar putea salva sute de vieți în acestă bătălie teribilă, chiar dacă numărul lor vi se pare redus comparativ cu cifrele transmise, să nu uităm jurământul depus, noi trebuie să salvăm vieți”, se precizează în scrisoare.
Nu sunt cunoscute substanțele folosite de penitenciare, acesta fiind un lucru extrem de bine ascuns publicului larg, protocolul execuției putând fi transmis doar în urma unei hotărâri judecătorești.
Un singur stat, Wyoming, a răspuns scrisorii menționând că nu are substanțele solicitate.
Dr. Joel Zivot, semnatar al scrisorii, a menționat că nu judecă nimeni implementarea acestor măsuri, nu se discută implicările pedepsei cu moartea, ci această solicitare vine din umanitatea pe care trebuie să o demonstrăm.
Pentru cei mai mulți pacienți confirmați, boala se manifestă în forma ușoară sau moderată, cu febră sau tuse ce dispar după 2 sau 3 săptămâni, dar pentru o categorie mai restrânsă, forma severă obligă medicii să-i intubeze și să-i conecteze la ventilatoare mecanice în încercarea de a le asigura oxigenul de care au nevoie.
Sedativele necesare acestor proceduri și cele folosite pentru a reduce durerea fizică a pacienților COVID sunt aceleași cu cele folosite pentru a implementa pedeapsa capitală. Cererea pentru sedative a crescut cu peste 73% încă din martie.
23 de state din SUA încă aplică pedeapsa capitală.
Associated Press a încercat să contacteze reprezentanții acestor state, iar răspunsurile au fost diferite. Alabama și Florida au ignorat în totalitatea solicitările din scrisoarea medicilor, celalalte incluzând Arkansas, Texas și Utah s-au limitat la a declara că nu folosesc niciunul din sedativele solicitate.
Penitenciarele refuză să cedeze stocurile lor pentru că în trecut s-au confruntat cu refuzul categoric al furnizorilor de medicamente în a le livra produsele solicitate știind la ce vor fi folosite acestea, conform AP/