Centenar Fatima: Papa Francisc îi canonizează pe doi dintre cei trei copii care, în octombrie 1917, au primit apariția Fecioarei Maria

12 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Centenar Fatima: Papa Francisc îi canonizează pe doi dintre cei trei copii care, în octombrie 1917, au primit apariția Fecioarei Maria

Papa efectuează, vineri și sâmbătă, 12 și 13 mai, un pelerinaj apostolic la Fatima și canonizează pe doi dintre cei trei păstorași, Francisc și Iacinta Marto, frați, care, alături de verișoara lor Lucia dos Santos, au primit aparițiile mariane din mai până în octombrie 1917, anunță Radio Vatican. 

Pelerin în speranță și pace

Călătoria papei Francisc la Fatima nu este o călătorie apostolică în sensul obișnuit al cuvântului, ci un adevărat ”pelerinaj” apostolic prilejuit de centenarul aparițiilor Fecioarei Maria (1917-2017). Detaliile pelerinajului, care constituie cea de-a XIX-a călătorie apostolică internațională a pontificatului, au fost prezentate recent la Sala de presă a Sfântului Scaun de directorul acesteia, Greg Burke. ”Cu Fecioara Maria, pelerin în speranță și pace” este moto-ul pelerinajului apostolic în cadrul căruia papa Francisc ajunge pentru prima dată în Portugalia, la sanctuarul de la Fatima, după exact un secol de la aparițiile Fecioarei Maria celor trei păstorași din Cova da Iria: Lucia dos Santos, Francisc și Iacinta Marto.
Papa Francisc vizitează Fatima la cincizeci de ani după călătoria Fericitului Paul al VI-lea, primul pontif care a mers la sanctuarul portughez. La rândul său, Sfântul Ioan Paul al II-lea a mers de trei ori la Fatima: în 1982, 1991 și 2000. Mai târziu, în 2010, Fatima a fost în centrul unei călătorii apostolice a papei Benedict al XVI-lea.
 În luna mai, lună dedicată de pietatea creștină cinstirii Maicii Domnului, papa Francisc îi canonizează la Fatima pe doi dintre cei trei păstorași, Francisc și Iacinta Marto, frații, copii, care, alături de verișoara lor Lucia dos Santos, au primit aparițiile mariane din mai până în octombrie 1917. 

Papa Francisc ajunge la sanctuarul marian vineri, 12 mai, la ora 18.00, cu elicopterul direct de la baza militară Monte Real, situată la 40 de km de Fatima..

La Fatima, papa  vizitează Capela aparițiilor unde, după un moment de rugăciune privată, pronunță primul din cele patru discursuri prevăzute în țara lusitană, toate în limba portugheză. După cină, Sfântul Părinte se întoarce în Capela aparițiilor pentru ceremonia de binecuvântare a lumânărilor și recitarea rugăciunii rozariului. Prima zi a pelerinajului apostolic la Fatima se încheie cu celebrarea la ora locală 22.00 în bazilica-sanctuar, când are loc Veghea de rugăciune prezidată de secretarul de Stat al Sfântului Scaun, cardinalul Pietro Parolin.

Canonizarea

A doua zi, sâmbătă, 13 mai la ora 10.00, pontiful prezidează Sfânta Liturghie în cadrul căreia are loc canonizarea lui Francisc și Iacinta Marto, celebrarea desfășurându-se pe esplanada sanctuarului de la Fatima. Potrivit organizatorilor, spațiul deschis poate primi până la 600 de mii de persoane.

Celebrarea liturgică este urmată de un salut adresat celor bolnavi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră