Cei doi „dragi prieteni” Xi și Putin s-au întâlnit la Moscova

20 Mar 2023
Cei doi „dragi prieteni” Xi și Putin s-au întâlnit la Moscova

Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit luni la Moscova cu „prietenul său drag” Vladimir Putin, încercând atât să aprofundeze legăturile economice cu un aliat pe care îl consideră o contrapondere utilă pentru Occident, cât și să promoveze rolul Beijingului ca potențial pacificator în Ucraina, scrie Reuters

Xi a fost primul lider care s-a întâlnit cu președintele rus de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia în timpul invaziei sale vechi de un an în Ucraina.

Moscova a spus că acuzația a fost una "prezentările în mod vădit ostile” și a deschis un dosar penal împotriva procurorului și judecătorilor ICC. Beijingul a spus că mandatul reflectă standarde duble.

Rusia prezintă călătoria lui Xi, prima sa de când și-a asigurat un al treilea mandat fără precedent în această lună, ca dovadă că are un prieten puternic în confruntarea cu Occidentul ostil.

Putin i-a spus lui Xi că vede cu respect propunerile Chinei de rezolvare a conflictului din Ucraina și că este, de asemenea, „puțin invidios” pe dezvoltarea rapidă a Chinei din ultimele decenii.

"China a creat un sistem foarte eficient pentru dezvoltarea economiei și consolidarea statului. Este mult mai eficient decât în ​​multe alte țări", a spus el.

 În întreaga lume, acest lucru provoacă un interes real și chiar te invidiem puțin", a mai spus el.

Xi i-a spus lui Putin că este sigur că va avea succes la alegerile prezidențiale din Rusia, care vor avea loc în 2024, scrie ABCNews

„Datorită conducerii dumneavoastră puternice, Rusia a făcut progrese semnificative în atingerea prosperității... în ultimii ani. Sunt sigur că poporul rus vă va sprijini ferm în eforturile dumneavoastră bune”, a spus domnul Xi.

Putin a primit aceste cuvinte cu un zâmbet.

În comentariile sale de deschidere, Putin a promis că va discuta despre planul de pace în 12 puncte al Chinei.

"Am studiat cu atenție propunerile dumneavoastră pentru rezolvarea crizei acute din Ucraina. Desigur, vom avea ocazia să discutăm această problemă", a spus Putin.

"Știm că porniți de la principiile justiției și respectării prevederilor fundamentale ale dreptului internațional, de securitate indivizibilă pentru toate țările. De asemenea, sunteți conștienți că suntem mereu deschiși la procesul de negociere".

Spre deosebire de cea mai mare parte a comunității internaționale, China nu și-a declarat verbal sprijinul pentru niciuna dintre părți în război.

În schimb, Xi a încercat să poziționeze China ca mediator între Rusia și Ucraina. 

Luna trecută, China a anunțat că are un plan de rezolvare a războiului din Ucraina în 12 pași, solicitând o încetare a focului și discuții conduse de Națiunile Unite pentru a pune capăt conflictului.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră