Cehia cumpără 24 de avioane de vânătoare americane F-35

28 Sep 2023
Cehia cumpără 24 de avioane de vânătoare americane F-35

Primele dispozitive vor ajunge în 2031, a anunțat premierul ceh, scrie Le Figaro.

Cehia va achiziționa 24 de avioane de vânătoare americane F-35, a anunțat miercuri prim - ministrul Petr Fiala . „Primele F-35 vor fi gata în 2029, iar piloții noștri vor începe antrenamentele atunci în Statele Unite”, a declarat Petr Fiala reporterilor.

Potrivit acestuia, primele F-35 vor ajunge în Cehia în 2031, iar armata cehă va avea toate cele 24 de aeronave până în 2035. Ministrul Apărării, Jana Cernochova, a clarificat că prețul total al tranzacției s-a ridicat la 150 de miliarde de coroane (6,5 miliarde de dolari). .

Strângeți legăturile noastre cu aliații NATO

Vom plăti aproximativ 106 miliarde de coroane pentru avioane, muniții, simulatoare, antrenament și alte articole până în 2034 ”, a declarat Cernochova reporterilor. Restul va fi cheltuit în special pentru achiziționarea de combustibil și, prin urmare, acești bani vor rămâne în bugetul de stat ceh, a adăugat ea.

Armata cehă folosește în prezent avioane de luptă Gripen de fabricație suedeză, al căror leasing va expira în 2027. „ Nu este timp pentru alte soluții provizorii ”, a spus Cernochova.

Potrivit lui Petr Fiala, finanțarea este asigurată după decizia guvernului de a aloca două procente din totalul cheltuielilor bugetului de stat pentru apărare, în conformitate cu angajamentul față de NATO. „ Este important să ne consolidăm legăturile cu aliații NATO. Cu această abordare, le spunem că luăm în serios apărarea țării noastre și că pot conta pe noi”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră