Ce sunt La Niña și El Niño, gemenii răi ai climei?

07 Iun 2024
Ce sunt La Niña și El Niño, gemenii răi ai climei?

Aceste faze opuse ale aceluiași fenomen perturbă sistemul climatic al planetei noastre la fiecare doi până la șapte ani, scrie Le Point.

 Oceanului "Pacific" nu i se potrivește numele. În cel mai mare corp de apă de pe planeta noastră (165 de milioane de kilometri pătrați) se nasc cei doi copii răi ai sistemului climatic al Pământului: El Niño și La Niña. Acestea sunt faze opuse ale aceluiași fenomen care are loc la fiecare doi până la șapte ani.

Ei perturbă semnificativ temperaturile și nivelurile de precipitații în diferite regiuni ale lumii, favorizează apariția fenomenelor extreme, precum ciclonii, în unele, și reduc frecvența acestora în altele.

Pe marginea de est a Pacificului, la ecuator, o sursă de apă adâncă scade temperaturile. Apele mai calde din partea de vest a oceanului contribuie la intensitatea alizeelor, care întăresc prezența apei calde. Aceasta se numește „circulația Walker”.

Acumularea de ape calde în largul coastei Indoneziei creează numeroși nori cumulonimbus . Ei sunt cauza ploilor abundente în Asia de Sud-Est. Circulația atmosferică este, de asemenea, perturbată, ducând la efecte în alte regiuni ale lumii. Fenomenul poate fi deosebit de intens – vorbim atunci de „La Niña” – sau slab, sau chiar invers – este „El Niño”.

Mai multe precipitații într-un loc, secetă în altă parte

În faza El Niño, sunt mai puține ploi decât în ​​mod normal în estul Australiei, Indonezia, Filipine, India, sudul Africii și Sahel, America Centrală și nordul Braziliei și în nord-estul continentului american. Dimpotrivă, observăm mai multe precipitații în Argentina și în sudul Statelor Unite.

În faza La Niña, asistăm la efectele opuse.

Impact asupra temperaturii medii

În ceea ce privește temperatura medie de pe suprafața globului, aceasta este mai mare decât în ​​mod normal în faza El Niño, și mai scăzută în faza La Niña.

„Dar acest lucru se datorează în primul rând creșterii temperaturii de suprafață a Oceanului Pacific  ”, explică François-Marie Bréon, fizician-climatolog la laboratorul de Științe ale Climei și Mediului și președinte al Asociației Franceze pentru informații științifice. „În Europa, temperaturile și nivelurile precipitațiilor sunt puțin afectate."

„Episodul de tip El Niño din 2023 a fost intens, fără a fi excepțional”, estimează cercetătorul. Episodul din 1998 a fost în sine mult mai intens, dar episodul din 2023 a făcut parte dintr-o tendință puternică de încălzire legată de emisiile umane de gaze cu efect de seră.

„Temperaturile erau deja ridicate înainte de a începe El Niño în 2023 și de aceea temperaturile medii globale au doborât recorduri" 

În ultimele douăsprezece luni, fiecare lună este un record în ceea ce privește temperatura medie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră