Ce se va întâmpla dacă SUA încetează să mai finanțeze Ucraina? Nimic bun

06 Oct 2023
Ce se va întâmpla dacă SUA încetează să mai finanțeze Ucraina? Nimic bun

Kievul a luptat prea bine pentru a renunța pur și simplu dar Rusia și China își vor atinge scopul de a împărți Occidentul, scrie editorialistul Hal Brands pentru Bloomberg

Hal Brands este editorialist Bloomberg Opinion și profesor distins Henry Kissinger la Școala de Studii Internaționale Avansate de la Universitatea Johns Hopkins.

Imaginați-vă că SUA nu pot sau pur și simplu nu doresc să ofere mult mai mult ajutor Ucrainei. Acesta poate să nu fie cazul având în vedere că la Washington a rămas un sprijin bipartizan pentru ajutor. Dar este un rezultat plauzibil, având în vedere că Congresul a reușit să mențină deschis guvernul SUA doar renunțând, pentru moment, la eforturile de a continua să trimită ajutorul financiar Kievului.

Politica de ajutorare a Ucrainei devine, fără îndoială, din ce în ce mai grea, pe măsură ce sprijinul republican se divizează, neo-izolaționiștii din linia dură îl înlătură pe președintele Camerei, iar cei mai importanți concurenți la nominalizarea pentru alegerile prezidențiale au poziții care sunt sceptice față de sprijinul Ucrainei. Deci, dacă administrația președintelui Joe Biden va fi flă blocată de alegerile de anul viitor, ce se va întâmpla atunci?

În primul rând, desigur, echilibrul pe câmpul de luptă se va schimba semnificativ. Ucraina nu se va preda pur și simplu: însăși existența ei este în joc, iar forțele sale au luptat prea bine pentru a fi exploatate de trupele președintelui rus Vladimir Putin. Dar având în vedere cât de dependentă este Ucraina de armele și munițiile livrate de Pentagon, situația sa va deveni în continuare urâtă.

În acest scenariu, nu vă așteptați la o ofensivă majoră în 2024: Ucraina va trebui să se întindă până la limită doar pentru a păstra ceea ce are. Apărarea va deveni și mai grea.

Ucraina va avea lipsă de apărare antiaeriană și antirachetă în iarna viitoare, pe măsură ce Rusia își intensifică eforturile de a îngheța populația prin distrugerea infrastructurii sale energetice. Și într-un război în care artileria contează cel mai mult, un deficit în această capacitate ar putea avea un impact real asupra liniilor frontului - așa cum a făcut atunci când forțele ucrainene s-au trezit depășite în timpul ofensivei Rusiei din est la sfârșitul primăverii și începutul verii anului 2022.

Alte țări occidentale vor încerca să compenseze scăderea ajutorului SUA. Coreea de Sud, Marea Britanie și multe națiuni europene au adus deja contribuții esențiale. Cu toate acestea, chiar dacă aceste țări pot oferi Ucrainei mai mulți bani, pur și simplu nu au suficiente provizii militare de care Kievul are nevoie pentru a trece prin perioada dintre acum și 2025.

Europa face un pas pentru Ucraina

SUA și aliații anglosaxoni au dominat ajutorul bilateral în primul an de război, dar UE a fost mai generoasă de atunci

În cel mai bun caz, o retragere a SUA va lăsa Ucraina într-un impas brutal pe propriul său teritoriu. În cel mai rău caz, va provoca o eroziune treptată care ar forța Kievul să caute pacea în condiții nefavorabile.

Implicațiile psihologice și diplomatice vor fi la fel de dăunătoare.

Țările fac război și fac pace pe baza așteptărilor lor cu privire la viitor. Dacă Putin ajunge la concluzia că se va confrunta cu un sprijin mai mic al SUA pentru Kiev în viitor, teoria sa despre victorie – că în cele din urmă poate zdrobi Ucraina depășind susținătorii săi occidentali – va părea justificată. Va avea și mai puțin stimulent să facă o pace decentă.

Ucraina, la rândul ei, se va confrunta cu dovezi clare că timpul nu este de partea ei. Președintele Volodymyr Zelensky se va confrunta cu o alegere dificilă dacă să încheie un acord cu un Putin duplicitar sau să lupte pe măsură ce echilibrul resurselor se va întoarce în favoarea Rusiei.

Desigur, războiul din Ucraina nu a fost niciodată doar despre Ucraina. Din prima zi, a fost un test de forță între cei care apără și cei care intenționează să distrugă ordinea internațională existentă. O scădere a sprijinului SUA va avea astfel implicații globale.

Țările care speră că SUA vor lupta pentru a le apăra împotriva agresiunii chineze vor trebui să ia în considerare faptul că Washingtonul nici măcar nu a putut ajuta o altă țară să se apere de o Rusie mult mai slabă. Teza care motivează Beijingul și Moscova — că democrațiile sunt decadente, disfuncționale și ușor distrase — va părea confirmată.

Putin și președintele Xi Jinping al Chinei vor profita din asta în diplomația lor față de aliații americani: americanii te vor încuraja să lupți până la ultimul ucrainean sau afgan, vor spune ei, și te vor lăsa baltă în cele din urmă.

„Realiștii” autoproclamați din Occident ar putea argumenta că un colaps al sprijinului SUA pentru Ucraina este o binecuvântare, deoarece îi permite Washingtonului să se concentreze monomaniac asupra amenințării la adresa Taiwanului. Lăsați deoparte, pentru o clipă, absurditatea strategică de a argumenta că cea mai bună modalitate de a descuraja agresiunea marilor puteri în Pacific este să le permită agresiunea în Europa.

Din punct de vedere politic, este foarte greu de evocat un scenariu în care SUA să nu-și asume angajamentul de a ajuta Ucraina să supraviețuiască unui război adevărat și apoi să treacă într-un fel sau altul la pregătirea pentru unul ipotetic.

Biden și liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, înțeleg acest lucru, motiv pentru care vor face un alt apel pentru ajutor în săptămânile următoare. Republicanii pro-ucraineni din Senat, conștienți că voturile dure nu vor deveni mai ușoare în anul care vine, chiar vorbesc despre căutarea unei mega-aproprieri menită să ajute Kievul să reziste până în noiembrie 2024.

Perspectivele lor de succes, într-un mediu politic în deteriorare, sunt incerte. Consecințele eșecului, în Ucraina și în întreaga lume, sunt foarte ușor de prevăzut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră