Obama vrea să-şi încheie al doilea mandat cu o reconciliere istorică, cele doua state întreupaîdu-şi relaţiile de orice natură începând cu 1960, la un an de la revoluţia cubaneză.O ultimă reminiscenţă a războiului rece dispare prin aceasta vizită iar ridicarea embargoului american poate conduce,speră cubanezii,la o înviorare a economiei şi implicit a nivelului de trai.
Obama este însotit în această vizita de soţia sa Michelle,de cele doua fiice,Malia si Sasha dar şi o numeroasă delegaţie de congresmani şi oameni de afaceri.Pe lîngă întâlnirile politice, Obama are în program şi un moment extrem de spectaculos:va asista la un meci de baseball între selectionata Cubei şi Tampa Bays Rays din prima ligă americană.E de văzut cine va câştiga:din punct de vedere al corectitudinii politice ar trebui să fie egal.
Că afacerile primează o dovedeşte şi faptul că o companie hotelieră, Starwood a anunţat deschiderea a două hoteluri la Havana,oraş care până in anii 50 era o destinaţie de lux a turiştilor americani.
Se clatină regimul cubanez în urma acestei vizite care poate declanşa o revigorare a opoziţiei cubaneze reprimată pâna acum cu duritate? Nimeni nu întrevede o asemenea variantă dar mulţi apreciază că e posibil ca economia Cubei să se deschidă investitorilor straini, dupa modelul chinez.
Cheia succesului acetei mişcări îndrazneţe a lui Obama o reprezintă aprobarea de către Congres a ridicării embargoului economic acolo unde republicanii au o opoziţie fermă.
Iar Cuba castristă pare,în ciuda retoricii antiimperialiste, tot mai sedusa de luminile seducatoare ale capitalismului care vin dinspre America.
De aceea ,simbolic pentru schimbările care vor veni, Rolling Stones va concerta într-o piaţă din Havana.
Ar fi culmea să cânte pe scena Hasta siempre Comandante. Şi să poarte tricouri cu Che Guevara.
Oricum,Obama schimbă istoria iar aventura revoluţiei se termină cu Mick Jagger pe o scenă,într-o sîmbătă seara, la Havana.