Ce încearcă să realizeze Biden în timpul călătoriei sale de război în Israel

17 Oct 2023
Ce încearcă să realizeze Biden în timpul călătoriei sale de război în Israel

A fost nevoie de un angajament explicit din partea omologul său israelian de a deschide Gaza pentru ajutor umanitar pentru ca președintele Joe Biden să accepte să facă o călătorie la Tel Aviv în timpul războiului, scrie CNN

În timp ce călătoria va reprezenta o demonstrație de sprijin pentru Israel în timp ce își pregătește răspunsul la atacurile Hamas de săptămâna trecută, ea va acționa și ca cel mai puternic impuls al lui Biden pentru atenuarea suferinței civililor și pentru a permite trecerea celor care doresc să părăsească Gaza.

Diplomația cu mize mari cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, interlocutorul său de patru decenii, subliniază echilibrul delicat pe care  Biden îl atinge în timp ce începe o vizită de ultimă oră în timpul războiului marți seara.

În joc sunt viețile a milioane de civili, inclusiv americani, blocați în prezent în enclava palestiniană de coastă, unde o criză umanitară este în desfășurare, în timp ce trupele israeliene se adună la granițele sale înaintea unei invazii terestre așteptate.

Deși nu a existat nicio prevedere explicită din partea SUA că Israelul să nu lanseze invazia până când Biden nu părăsește regiunea, aceasta este înțelegerea oficialilor americani care și-au petrecut ultimele zile dezbătând și planificând vizita președintelui.

Oficialii americani doresc ca planurile umanitare pentru Gaza să fie pe deplin semnate și implementate înainte de începerea invaziei, au spus oamenii, descriind această sarcină ca printre principalele obiective ale lui Biden în timpul vizitei sale la Tel Aviv de miercuri.

Deși Biden s-a oprit cu mult înainte de a încuraja o încetare a focului – cuvântul nu a fost folosit deloc în răspunsul administrației până acum – el a emis avertismente din ce în ce mai puternice cu privire la protejarea vieții civile, inclusiv în timpul convorbirilor sale telefonice cu Netanyahu.

Călătoria personală în Israel îi poate oferi lui Biden o oportunitate mai bună de a transmite acele opinii omologului său israelian, un lider cu care crede că are o înțelegere profundă. .

În cele din urmă, Biden și consilierii săi seniori cred că trebuie să fie față în față cu Netanyahu pentru a avea influență asupra primului ministru și a echipei sale – necesitând sprijin neechivoc pentru dreptul Israelului de a se apăra și de a elimina Hamas.

Dar ei sunt, de asemenea, foarte conștienți de faptul că sprijinul public pentru Israel nu va dura pentru totdeauna, mai ales dacă civilii din Gaza suportă greul răspunsului Israelului la atacurile Hamas –  necesitând un anumit grad de echilibru din partea președintelui.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră