Statele membre consideră că președintele Comisiei ar fi trebuit să reamintească țării obligația țării de a respecta dreptul internațional, scrie Le Figaro
„În calitate de reprezentant al poziției oficiale a Uniunii Europene, spun că (ordinul Israelului de a evacua nordul Gazei) este complet imposibil de implementat.” De la Beijing, unde a încheiat sâmbătă o vizită de trei zile, Josep Borrell, șeful diplomației europene și vicepreședintele Comisiei, a mers în prima linie pentru a reitera poziția UE în războiul dintre Hamas și Israel.
O poziție convenită marți în cadrul unei întâlniri a miniștrilor de externe și care poate fi rezumată astfel: Israelul are dreptul de a se apăra de Hamas dar i se cere, în același timp, să respecte dreptul internațional umanitar. Cu toate acestea, pentru Josep Borrell, blocada, bombardamentele din Gaza și evacuarea ordonată de Israel vineri contravin acestui lucru.
„Să ne imaginăm că am putea strămuta un milion de oameni în 24 de ore într-o situație precum cea din Gaza nu poate duce decât la o criză umanitară”, a repetat înaltul reprezentant sâmbătă.
Dincolo de guvernul israelian, remarcile lui Josep Borrell o vizează în primul rând pe Ursula von der Leyen. Călătorind vineri în Israel, președintele Comisiei nu a ridicat problema arzătoare a evacuării riscante a Gazei ordonată de Israel, nici în timpul întâlnirilor cu premierul israelian Benjamin Netanyahu nici în timpul angajamentelor sale publice când a insistat asupra dreptului acestei țări de a răspunde la „atrocitățile comise de Hamas”. Cel mult, Ursula von der Leyen a recunoscut că „oroarea dezlănțuită de Hamas provoacă mai multă suferință în rândul palestinienilor nevinovați”. „Știu că modul în care Israelul reacționează va arăta că este o democrație”, a adăugat ea. În cadrul aceleiași călătorii, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, dimpotrivă, a transmis un mesaj mult mai echilibrat.
Ursula von der Leyen, fostă ministru german al Apărării, a stârnit furia anumitor state membre. În special Spania, Irlanda, Belgia și chiar Franța. „ Doamna von der Leyen... Uitați un mesaj important: Israelul trebuie să respecte dreptul internațional umanitar”, a reacționat europarlamentarul francez Nathalie Loiseau pe X.
Mulți europeni cred că von der Leyen se joacă cu focul. „Acțiunea ei nu este conformă și este periculoasă”, spune o sursă din UE. Impinge polarizarea cu toate efectele cunoscute asupra comunităților din Europa, inclusiv riscul pentru securitate. Transmite un mesaj foarte rău lumii arabe și, mai larg, sudului global, care ne percepe ca practicând standarde duble: o UE favorabilă dreptului internațional când vine vorba de Ucraina, nu când vine vorba de Orientul Mijlociu. De asemenea, minimizează riscul migranților. Dacă un milion de locuitori din Gaza trec în Egipt, vom avea un val de migrație pentru că nu Erdogan îi va reține .”
Vinovăția germană
Aceleași țări criticaseră deja, la începutul săptămânii, anunțul făcut de ungurul Oliver Varhelyi, comisarul responsabil cu politica UE de vecinătate, de a suspenda orice sprijin financiar acordat Palestinei. Un anunț, se pare, susținut pentru câteva ore de Ursula von der Leyen înainte ca executivul european să întreprindă o întorsătură delicată de 180 de grade. „Von der Leyen are acest unghi. Este foarte personal. E nemțoaică”, suspină, puțin stânjenită, o diplomată europeană, subliniind astfel vina pe care o poartă Germania față de evrei.
În anturajul ei i se ia apărarea: „Vizita Ursulei von der Leyen a avut două obiective: să exprime solidaritatea UE cu Israelul și să stabilească contacte pentru a ne asigura că apoi vom putea dialoga și avea puțin mai multă influență”, s-a explicat. Fără a exprima cel mai mic regret pentru eșecurile călătoriei în Israel. „Când suntem la o înmormântare, le spunem celor dragi defunctului „ar trebui să faci asta sau ar trebui să faci asta”? Trebuie să facem bilanțul a ceea ce s-a întâmplat în Israel. E ca și cum în Europa ar fi fost 65.000 de morți pe 7 octombrie.”
Sub focul criticilor, Ursula von der Leyen a anunțat sâmbătă, într-un mesaj în arabă postat pe X, triplarea ajutorului umanitar al UE „pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili civili din Gaza și din regiune în ansamblu”. Acest ajutor umanitar crește de la 25 la 75 de milioane de euro pentru 2023. Rămâne de văzut cum poate fi livrat ajutorul european pentru populația din Gaza.