O înfrângere a Rusiei în Ucraina ar însemna îndepărtarea lui Vladimir Putin și o criză gigantică, chiar o rebeliune a regiunilor sacrificate, în timp ce elitele vor lupta pentru putere, spune Françoise Thom, istoric specialist în Rusia, în LeFigaro.
Francoise THOM. - Istoria nu se repetă niciodată, dar există particularități în construcția politică rusă care merită amintite. Regimul rus, poate chiar mai mult decât regimul comunist sovietic, a fost construit în jurul unei personalități, a unui lider, de care depinde întreaga piramidă a puterii. Acest lucru este și mai adevărat cu Vladimir Putin, pentru că, atunci când a venit la putere, a distrus instituțiile, a redus la zero inițiativele locale și a șters statul embrionar pe care Boris Elțîn începuse să-l creeze.
Așadar, în ziua în care Vladimir Putin este pus pe margine sau asasinat, dacă va veni acea zi, ne putem aștepta la o criză gigantică. Ne vom da seama, în acel moment, că nu există stat rus! Începem să vedem asta în Ucraina, unde Kremlinul este incapabil să organizeze efortul de război. Războiul rusesc din Ucraina arată începutul dezintegrarii verticalei puterii, care înlocuiește statul așa cum Partidul Comunist a înlocuit statul sub URSS. Cel puțin în epoca sovietică exista un „politburo”, care limita puterea secretarilor generali, chiar și pe cea a lui Stalin. Cu Vladimir Putin , capacitatea a devenit complet autocratică. Sunt mulți oligarhi în jurul lui, dar politic nu au existență.
Deci sfârşitul lui Vladimir Putin ar duce la haos?
Ne-am putea aștepta în orice caz la o criză gravă, în urma dezintegrarii verticalei puterii. Putem observa deja primele simptome ale acestui lucru, odată cu fragmentarea forțelor armate în grupuri: cel a lui Kadyrov , cel a lui Prigojin, forțele speciale ale armatei, cele ale FSB și ale Gărzii Naționale sau chiar forțele guvernatorilor regionali, cărora Putin le-a dat dreptul de a-și organiza propria apărare atunci când se temea de tulburări politice în rândul populației după ce a decretat mobilizarea parțială. Când rușii se vor întoarce din Ucraina, recruții mobilizați de Prigojin în închisori vor constitui un ferment considerabil de tulburări și anarhie. Ca atunci când în 1953, când a murit Stalin, deschiderea ușilor gulagului de către Beria fusese urmată de un mare val de crime.
Amintiți-vă ce a spus doamna de Staël: Rusia este un despotism temperat prin asasinat
Françoise Thom, istoric
Care sunt scenariile posibile?
Văd două. Prima ar fi o tranziție controlată în urma unui acord între elite. Prigojin sau Kadyrov sunt pentru moment sperietori, așa cum era ultranaționalistul Vladimir Jirinovski pe vremea lui Gorbaciov și Boris Elțin. Elemente favorabile unei aparențe de liberalizare pot apărea din KGB. Nu vor fi democrați, dar vor încerca să repare lucrurile cu Occidentul, prezentându-se drept reformatori pragmatici. Până atunci, Putin a fost inamovibil pentru că elitele și o parte a populației crezuseră că a reconstituit puterea Rusiei. Dar de când stâlpii puterii sale au început să năruiască, inclusiv armata, Gazprom și petrolul, elitele s-au îndepărtat de el. Obiectivul lor va fi, fără îndoială, să se întoarcă în Rusia anilor 2000, cea care a vândut țiței și gaze către Europa. Scopul lor va fi ridicarea sancțiunilor.
Și al doilea scenariu?
Nu este sigur că tranziția rămâne controlată. Poate că echipele mici care l-au organizat vor fi repede măturate. Întrebarea la care nu se poate răspunde este dacă vom asista la o rebeliune a regiunilor Rusiei, care au fost sacrificate de perioada Putin, au sângerat și care au nemulțumiri profunde de exprimat.
Va fi atunci vremea necazurilor, comparabilă cu cea care a urmat „oprichninei” lui Ivan cel Groaznic , „rezerva suveranului”, care a desemnat, din 1565 până în 1572, partea Rusiei asupra căreia țarul a exercitat putere absolută și represiune aprigă. Cu aceleași excese și aceeași anarhie care însoțiseră reacția la politica lui Ivan cel Groaznic. Într-un astfel de context, o figură precum cea a lui Prigojin ar putea deveni un actor important.
Care ar fi consecințele unei victorii ucrainene pentru puterea rusă?
O înfrângere în Ucraina l-ar doborî pe Vladimir Putin. El și-a menținut terenul până acum, deoarece elita încă mai are speranța că va putea oferi Rusiei o victorie militară. Dar dacă Rusia va fi nevoită să se retragă de pe toate teritoriile ocupate, Putin nu le va mai fi de nici un folos și va trebui să fie îndepărtat. Fie cu blândețe, cu garanții de impunitate, poate pretinzând motive de sănătate. Sau mai brutal. Amintiți-vă ce a spus doamna de Stael: Rusia este un despotism temperat prin asasinat.
Dacă ajungem cu un sistem Putin fără Putin, va apărea aceeași problemă. Cu, de altfel, o Rusie mai formidabilă, pentru că va fi învățat lecțiile eșecurilor lui Putin
Françoise Thom, istoric
Crezi într-o victorie pentru Ucraina?
Timpul joacă pentru Ucraina, pentru că are o armată mai instruită, mai bine echipată și face un război inteligent. Cu condiția ca populațiile să reziste iernii, care va fi foarte grea. Dar rezolvarea problemei ruse va lua timp. Cât timp va rămâne inima Putinismului, care este prădarea bogăției Rusiei de către clanul conducător, problema va rămâne. Pentru că liderii vor fi obligați să recurgă la șovinism și naționalism agresiv pentru a asigura docilitatea populației și pentru a justifica jefuirea Rusiei. Economia prădătoare este cheia puterii actuale și nu poate fi exclus ca aceasta să fie reprodusă de succesori. Atâta timp cât rămâne acest sistem prădător, occidentalii ar face bine să nu se grăbească în „afaceri ca de obicei” cu Rusia.
Nu crezi într-o revoltă populară?
Poate că populația se va revolta, dar ca întotdeauna în Rusia, se va sfârși într-o nouă autocrație. Nu-mi pot imagina un democrat venind la putere. Rușii au suferit douăzeci de ani de spălare a creierului, populația este mutilată intelectual și moral. Și apoi, va depinde de reacția Occidentului. Dacă este lucid, se va atașa mai mult de instituții decât de oameni. Va reuși să facă presiuni pentru ca în Rusia să fie instalată o descentralizare reală? Aceasta este o întrebare crucială. Vor reuși provinciile să-și păstreze resursele? Mai puțin dependente de Moscova? O altă Rusie nu poate fi exclusă. Dar dacă ajungem cu un sistem Putinian fără Vladimir Putin, în timp, se va pune aceeași problemă. Cu, de altfel, o Rusia mai formidabilă, pentru că va fi învățat lecțiile eșecurilor lui Vladimir Poutin și va ști că nu se prind muștele cu oțet.