Bulgaria interzice purtarea vălului islamic în locurile publice

02 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Bulgaria interzice purtarea vălului islamic în locurile publice


Nu de alta, dar niqab-ul şi-a făcut din ce în ce mai des simţită prezenţa în această ţară în ultima vreme. Acum, adeptele niqab-ului şi ale burqa nu mai pot să îşi ascundă faţa.
Noua legislaţie bulgară este foarte clară, interzice purtarea în locurile publice a hainelor care ascund parţial sau complet faţa, cu excepţia cazurilor în care acest lucru se impune din motive de sănătate sau din cauza caracterului profesiei exercitate.
Cei care încalcă legea pot plăti amenzi de 100 până la 750 de euro, în cazul recidiviştilor.
Niqab-ul şi-a făcut apariţia acum trei ani în cartirul rrom din Pazardjik, fieful unui predicator salafist, Ahmed Moussa, condamnat pentru propagandă islamistă radicală.
Oraşul situat în centrul ţării a devansat legea în aprilie, interzicând purtarea vălului integral pe teritoriul său.
Bulgaria, majoritar ortodoxă, are 13% populaţie musulmană, provenind din rândul minorităţii turce şi rrome. Vălul integral nu era purtat înaintea acestui curent salafist. Adoptarea legii, cu numai o lună înaintea prezidenţialelor din 6 noiembrie, a provocat proteste din partea minorităţii turce, care le reprosează altor partide că seamănă intoleranţa religioasă. Noua lege îngrijorează şi organizaţia Amnesty International, care luptă contra încălcărilor drepturilor omului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră