Bulgaria discută cu NATO despre răspunsul la provocările Rusiei în Marea Neagră

14 Sep 2023
Bulgaria discută cu NATO despre răspunsul la provocările Rusiei în Marea Neagră

Bulgaria se consultă cu aliații săi din NATO pentru a determina dacă ar trebui să răspundă blocării parțiale de către Rusia a zonei sale economice exclusive din Marea Neagră în mod independent sau cu ajutorul aliaților, a declarat ministrul Apărării Todor Tagarev pentru Euractiv

Rusia continuă să proclame că o parte a zonei economice bulgare a Mării Negre este închisă traficului până la sfârșitul lunii septembrie din cauza exercițiilor militare în desfășurare în regiune, a spus Tagarev, adăugând că aceste acțiuni sunt deja considerate o provocare.

„Bulgaria studiază un răspuns la aceste provocări, atât în ​​mod independent, cât și împreună cu aliații noștri NATO”, a declarat Tagarev miercuri 13 septembrie.

În urmă cu o săptămână, guvernul bulgar a cheltuit aproape 20 de milioane de euro pe achiziția de rachete și torpile pentru forțele navale. Țara este interesată și de achiziția urgentă de complexe de rachete RBS-15 pentru paza de coastă de la compania suedeză Saab.

Întrebat de Euractiv dacă Bulgaria a dezvoltat scenarii în cazul unui atac rusesc asupra navelor de marfă care părăsesc porturile ucrainene și trec prin apele bulgare sau prin zona sa economică din Marea Neagră, Ministerul Apărării a răspuns: „Pentru acest moment, nu există risc imediat sau amenințare de atac împotriva unei nave comerciale care navighează în marea teritorială a unui stat membru NATO.

„Aceste ape se află sub suveranitatea fiecărui stat de coastă și fac parte din teritoriul statului. Un atac în marea teritorială poate fi considerat un atac împotriva Republicii Bulgaria și a NATO în ansamblu ”, a adăugat ministerul, precizând că forțele navale ale Bulgariei, României și Turciei și-au întărit vigilența și continuă să îndeplinească sarcini cu propriile forţe şi mijloace pentru a asigura siguranţa navelor comerciale care traversează Marea Neagră.

Ministerul a mai spus că măsurile suplimentare pentru asigurarea siguranței navigației în zonele economice „pot fi asigurate doar prin acțiunea NATO, în conformitate cu Carta ONU și cu dreptul maritim internațional, coordonată cu „alți parteneri din regiune” .

„Poziția Bulgariei în ceea ce privește securitatea în Marea Neagră a fost întotdeauna bazată pe principiul solidarității aliate, acțiunilor aliate și garanțiilor aliate în cadrul NATO. Într-o astfel de decizie de alianță, Bulgaria ar contribui în funcție de capacitățile sale”, indică poziția țării cu privire la acțiunile Rusiei în Marea Neagră.

Întrebat despre posibilitatea coordonării rutelor navelor cargo care transportă cereale în zona economică bulgară a Mării Negre, ministerul a răspuns că nu există niciun motiv legal pentru aceasta.

Conform Legii Spațiilor Maritime din Bulgaria și standardelor legale internaționale actuale, navele din toate țările, indiferent de pavilionul lor, beneficiază de dreptul de trecere pașnică în marea teritorială a oricărei țări.

Alte stiri din Externe

Ultima oră