Bugetul polonez al apărării va ajunge la 4% din PIB: "Războiul din Ucraina arată că trebuie să ne înarmăm repede"

30 Ian 2023
Bugetul polonez al apărării va ajunge la 4% din PIB: "Războiul din Ucraina arată că trebuie să ne înarmăm repede"

Polonia anunță că bugetul său național de apărare va ajunge la 4% din PIB în 2023. „Războiul din Ucraina înseamnă că trebuie să ne înarmăm și mai repede. Din acest motiv, vom face un efort fără precedent: 4% din PIB pentru armata poloneză”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki de la o bază militară din Siedlce, scrie Le Monde.

„Acesta va fi probabil cel mai mare nivel al cheltuielilor militare dintre toate țările NATO”, a adăugat șeful guvernului, fără a preciza sursa exactă a cheltuielilor suplimentare. În ceea ce privește livrarea avioanelor de luptă F-16 către Ucraina „vom acționa în deplină coordonare cu alte țări NATO și cu Statele Unite”, a spus Morawiecki .

Potrivit unui raport al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Polonia și-a cheltuit anul trecut peste 2,4% din PIB pentru apărare, ceea ce o plasează pe locul trei în cadrul Alianței, imediat după Grecia (3,76% din PIB) și Statele Unite. State (3,47%). Legea finanțelor pentru 2023, care încă așteaptă adoptarea sa definitivă, prevede în prezent cheltuieli militare corespunzătoare a 3% din PIB, sau 97,4 miliarde de zloți (20,4 miliarde de euro).

După câțiva ani de relativă stagnare, Polonia a semnat recent câteva contracte militare majore, în special cu Statele Unite și Coreea de Sud. Printre aceste contracte cele încheiate cu Statele Unite se referă la 32 de avioane de luptă F-35, 366 de tancuri Abrams și sisteme antirachetă Patriot, iar cele cu Coreea de Sud la o mie de tancuri K2 de la Hyundai Rotem, aproape 700 de obuziere Hanwha Defense K9A1, 50 de avioane de luptă FA-50 și 288 de sisteme de rachete cu lansare multiplă K239. Varșovia a încheiat și un contract cu Turcia pentru dronele Bayraktar.

Potrivit Ministerului polonez al Apărării, achiziția de sisteme sud-coreene nu afectează în niciun caz comanda poloneză pentru sisteme Himars americane similare, care urmează să fie livrate în Polonia din 2023. Potrivit portalului specializat Defense News, contractele sud-coreene luate împreună fac din Polonia cel mai important cumpărător de armament sud-coreean din Europa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră