Brexit-ul care nu va fi. Mult zgomot pentru nimic - referendumul e doar consultativ

23 Iun 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Brexit-ul care nu va fi. Mult zgomot pentru nimic - referendumul e doar consultativ

Astăzi britanicii decid dacă rămân sau nu în Uniunea Europeană. Cât zgomot mediatic! Şi cât dramatism telenovelistic în relatarile de presa... Adevărul este că sunt puţine şanse ca această desprindere a Londrei să aibă loc. Să presupunem că la noapte aflăm că supusii Reginei au decis să iasă din UE. Potrivit sondajelor ,şi într-un sens sau altul, rezultatul va fi strâns. Dar decizia de ieşire nu va avea niciun efect imediat. Acest referendum are doar rol consultativ şi nu e deloc obligatoriu. În ultima instanţa, Parlamentul trebuie să ia in discutie rezultatul de “Exit” şi poate decide ,fără probleme, să-l anuleze. Sau pur si simplu să-l ignore. Pe de altă parte procedura de ieşire este complicată si implică negocieri între Londra si Bruxelles- pot dura pe puţin 2 ani.

Iar în acest timp se poate reveni asupra deciziei de ieşire fara probleme. Şi asta pentru ca referendumul are doar rol consultativ.

Cum s-a ajuns la aceasta încurcatura? Totul a pornit de la Cameron,politician cam rudimentar, şi care,din motive populiste,pentru a câştiga voturi a promis şi aceasta consultare. Şi uite aşa, Cameron, cu alura lui de jucator ratat de la Manchester United-din epoca Van Gaal,sa fie clar !-a dat peste cap întreaga lume.

Asa că englezii cocheteaza cu iesirea din Uniune dupa ce o vreme au fost imperiul lumii si ora exacta se dădea de la Londra. Şi fac mult zgomot pentru nimic- ca să-i mai bage lumea în seama...

Alte stiri din Externe

Ultima oră