Președintele Lula a refuzat să furnizeze muniția de tanc solicitată de Germania. Alberto Fernández, fidel poziției de neutralitate a Argentinei, a reamintit și el, la rândul său, că nu ia în considerare livrările de arme, scrie Le Figaro.
Unele țări din America Latină sunt atașate de neutralitatea lor. Potrivit cotidianului brazilian Folha de S. Paulo, proaspătul ales președintele brazilian Lula da Silva a respins cererea guvernului german de a furniza muniție de tanc Leopard-1 pentru a fi transmisă Ucrainei.
În timp ce șeful armatei braziliene Julio Cesar Arruda a lăudat interesele economice ale unei astfel de livrări, președintele brazilian s-a opus unei astfel de operațiuni, argumentând „că nu merită să-i provoace pe ruși”, detaliază ziarul Folha . Această decizie a noului șef al statului brazilian ar fi venit cu o zi înainte de demiterea lui Julio Cesar Arruda de la postul său de comandă.
Într-un context politic intern dificil, la două săptămâni după atacurile împotriva centrelor de putere din Brasília ale fostului președinte naționalist Jair Bolsonaro, guvernul brazilian menține o poziție de neutralitate în conflictul din Ucraina, chiar dacă țara a condamnat invazia rusă la ONU. De asemenea, potrivit cotidianului brazilian, Germania a sondat deja neoficial guvernul brazilian al lui Jair Bolsonaro anul trecut pentru a obține muniție pentru vechiul tanc antiaerian Ghepard trimis în Ucraina, Brazilia încă operând acest model.
Brazilia este puternic dependentă de importurile rusești de îngrășăminte pentru industria sa agroalimentară și a refuzat încă din prima zi a invaziei ruse să adopte sancțiuni occidentale împotriva Moscovei. Țara, cu noul său președinte, este fidelă nealinierii tradiționale iar Lula se alătură astfel predecesorului său Jair Bolsonaro, în ciuda pozițiilor politice opuse, cu convingerea că este necesar să se arate indulgență față de Vladimir Putin.
Argentina pe aceeași linie
Președintele rus l-a felicitat pe Lula pentru alegerea sa din octombrie, spunând că dorește „cooperare constructivă în toate domeniile”. Și Lula a atras critici declarând în decembrie spunând că președintele ucrainean Volodimir Zelensky este „la fel de responsabil” pentru conflict ca și Vladimir Putin. Brazilia nu este singura care menține această poziție față de Rusia. Argentina a condamnat invazia rusă a Ucrainei la ONU dar nu a adoptat nici ea sancțiuni economice împotriva Moscovei.
Președintele argentinian Alberto Fernández a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, aflat în vizită la Buenos Aires, că speră în „încheierea ostilităților cât mai curând posibil” după „invazia Rusiei asupra teritoriului ucrainean”. „Rusia trebuie să înțeleagă daunele pe care le provoacă în emisfera sudică”, a adăugat el, referindu-se la repercusiunile războiului asupra „prețurilor la alimente și foametei ”.
Cu toate acestea, președintele argentinian a clarificat că țara sa nu va livra arme Ucrainei. El a refuzat să comenteze decizia recentă a Germaniei de a furniza tancuri Ucrainei și a subliniat că „Argentina și America Latină nu iau în considerare trimiterea de arme în Ucraina sau în alt loc de conflict".
Și alte țări din America Latină refuză să livreze arme Ucrainei, chiar dacă Statele Unite insistă să recupereze vechile echipamente sovietice prezente pe continent, chiar dacă înseamnă înlocuirea cu altele noi, potrivit declarațiilor recente ale generalului american Laura Richardson. Cotidianul Folha susține că Columbia a refuzat recent să livreze vechi elicoptere Mi-9 și Mi-17 de fabricație sovietică.