Brazilia a interzis rețeaua de socializare X: amendă de 8000€ pe zi pentru cei care utilizează un VPN pentru a accesa X

31 Aug 2024
Brazilia a interzis rețeaua de socializare X:  amendă de 8000€ pe zi pentru cei care utilizează un VPN pentru a accesa X

Justiția braziliană a cerut lui Elon Musk, proprietarul rețelei de socializare, să numească un reprezentant legal în țară sau riscă să o vadă interzisă pe teritoriu. Elon Musk a refuzat, scrie Le Figaro.

Vinerea aceasta, justiția braziliană a anunțat că va suspenda  rețeaua de socializare X  din țară. La originea acestei suspendări fără precedent, judecătorul Alexandre de Moraes, de la Curtea Supremă Federală. Acesta din urmă îi acordase 24 de ore lui Elon Musk, proprietarul X, să desemneze un reprezentant legal al companiei în țară sub sancțiunea „suspendării imediate a activităților rețelei de socializare”, a menționat ordinul său făcut public miercuri. A doua zi,  compania de satelit Starlink,  care aparține și lui Musk, a indicat că judecătorul Moraes a „ordonat înghețarea activelor sale financiare” în Brazilia. 

În ciuda acestor avertismente, nu s-a întâmplat nimic. Miliardarul a refuzat să dea curs solicitării magistratului, susținând pe platformă că este un atac la adresa libertății rețelei de socializare. Deja pe 17 august a anunțat închiderea birourilor X din Brazilia, lăsând în același timp serviciul disponibil celor 22 de milioane de utilizatori brazilieni ai platformei (conform site-ului DataReportal). 

Alexandre de Moraes a ordonat așadar, vineri, Agenției Naționale de Telecomunicații (Anatel) să „adopte toate măsurile necesare” pentru ca această suspendare să intre în vigoare în 24 de ore în cea mai mare țară din America Latină, relatează AFP. El a cerut, de asemenea, giganților tehnologici Google și Apple, precum și furnizorilor de servicii de internet, să „introducă bariere tehnologice capabile să împiedice utilizarea aplicației X” și accesul la site. În cele din urmă, persoanele care recurg la „subterfugii tehnologice” pentru a ocoli blocarea, precum utilizarea rețelelor private virtuale (VPN), riscă o amendă de până la 50.000 de reali (aproximativ 8.000 de euro) pe zi.

Suspendarea va rămâne în vigoare până când rețeaua de socializare va respecta deciziile instanțelor braziliene, va plăti amenzile aplicate acesteia și va numi un reprezentant legal, potrivit deciziei pronunțate vineri.

Elon Musk denunță „motivații politice”

Într-o serie de tweet-uri, Elon Musk a reacționat denunțând „motivațiile politice”. „Libertatea de exprimare este fundamentul democrației și un pseudo-judecător neales din Brazilia o distruge în scopuri politice. Regimului opresiv al Braziliei îi este atât de frică de oameni care află adevărul, încât va ruina pe oricine încearcă ”, a adăugat el. Și continuând atacând democrații care candidează pentru președinție: „Atacurile la adresa libertății de exprimare din acest an sunt fără precedent în secolul XXI. Acest lucru se va întâmpla și în America dacă Kamala Harris și Tim Walz vor ajunge la putere.”  Puțin mai devreme, Elon Musk a distribuit și un montaj foto, în care îl descrie pe magistrat drept „fiul lui Voldemort și al unui cavaler Sith, o referire la răufăcătorii din saga Harry Potter și Războiul Stelelor.

Președintele Braziliei, Lula, a postat pe Twitter pe 29 august, unde a enumerat diferitele platforme concurente unde pot fi găsite comunicările sale oficiale, cum ar fi Bluesky, Instagram, WhatsApp, Threads, TikTok și Facebook. El a luat mult mai în serios posibilitatea suspendării decât Musk.

Un impas care a început în aprilie 

Confruntarea dintre judecătorul Moraes și Musk continuă din aprilie anul trecut. Alexandre de Moraes, care intenționează să lupte împotriva dezinformării în țară, a deschis apoi o anchetă asupra șefului X, acuzându-l că a reactivat conturi a căror suspendare fusese dispusă de justiția braziliană. Printre aceștia se numără mulți susținători ai fostului președinte naționalist de dreapta Jair Bolsonaro . 

X a recunoscut în cele din urmă că utilizatorii mai multor conturi blocate au reușit să ocolească restricțiile. În special, relatările unor figuri conservatoare precum senatorul Marcos do Val, un fost aliat al lui Jair Bolsonaro, potrivit poliției țării. Dar Elon Musk a continuat să-și apere rețeaua de socializare și libertatea de exprimare pe care o promovează. De când Musk a cumpărat witter, echipele de moderare s-au redus considerabil, iar miliardarul se opune oricărei „cenzurari” a conturilor uneori violente față de forțele politice ale țărilor lor. 

Afacerea „milițiilor digitale” 

Nu este prima dată când Elon Musk  face obiectul unei anchete în Brazilia. De asemenea, el este suspectat, în afacerea „milițiilor digitale” , că a folosit bani publici pentru a orchestra campanii de dezinformare în favoarea lui Jair Bolsonaro și a rudelor sale. 

X nu este singurul care a fost interzis în Brazilia. Serviciul de mesagerie criptată Telegram, aflat în centrul atenției de la  arestarea cofondatorului său Pavel Dourov în Franța  sâmbăta trecută, a fost blocat temporar de două ori, în 2022 și 2023. Telegram refuzase și el să aplice ordinele judiciare. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră