Blinken: „Ucraina va deveni membră a NATO”

05 Apr 2024
Blinken: „Ucraina va deveni membră a NATO”

Secretarul de stat Antony Blinken a reafirmat angajamentul SUA ca Ucraina să se alăture în cele din urmă la NATO, dar și-a reținut angajamentele înainte de summitul anual al alianței, care va avea loc la Washington în iulie, scrie The Hill

„Ucraina va deveni membră a NATO. Scopul nostru la summit este să contribuim la construirea unei punți către această calitate de membru”, a declarat Blinken reporterilor joi la Bruxelles.

Aliații NATO au convenit la summitul din 2023 de la Vilnius, Lituania, că Ucraina se poate alătura NATO atunci când sunt îndeplinite anumite condiții , dar au stârnit critici din partea președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky și a aliaților baltici pentru că nu au stabilit obiective concrete și un calendar pentru ca Kievul să se alăture alianței. 

Susținătorii Ucrainei creează modalități de a demonstra sprijinul internațional solid pentru Kiev, care poate fi anunțat la summitul NATO de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare a alianței.

Rezultatele sunt consecințe pe fondul îngrijorărilor cu privire la scăderea angajamentului SUA de a sprijini Ucraina, republicanii Camerei reținând asistență americană suplimentară și temerile că revenirea fostului președinte Trump la Casa Albă ar putea duce la o retragere a SUA de la angajamentele față de aliați și parteneri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră