Blinken: Starlink al lui Musk ar trebui să continue să ofere Ucrainei utilizare deplină

11 Sep 2023
Blinken: Starlink al lui Musk ar trebui să continue să ofere Ucrainei utilizare deplină

Serviciul prin satelit Starlink al lui Elon Musk este un „instrument vital” pentru Ucraina, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, în urma rapoartelor că miliardarul a oprit anul trecut sistemul de lângă coasta Crimeei pentru a preveni un atac cu drone ucrainene asupra navelor de război rusești, scrie Bloomberg

Sistemul de bandă largă de mare viteză a devenit un instrument de comunicații esențial pe măsură ce Ucraina luptă împotriva invaziei Rusiei. Musk a început să implementeze sistemul la cererea Ucrainei în februarie 2022, pe măsură ce forțele ruse au avansat, eliminând sistemele de comunicații ucrainene.

„Ne-am aștepta ca tehnologia să rămână pe deplin disponibilă pentru ucraineni”, a declarat Blinken duminică la CNN State of Union.

Blinken a refuzat să comenteze un raport, confirmat de Musk, conform căruia fondatorul SpaceX a refuzat anul trecut o cerere ucraineană de a activa sistemul în portul Sevastopol din Crimeea, anexat de Moscova, pentru a ajuta un atac asupra navelor militare rusești.

Întrebat dacă Musk ar trebui să se confrunte cu consecințe, Blinken a spus: „Nu pot vorbi despre un anumit episod”.

„Iată ce pot să vă spun: Starlink a fost un instrument vital pentru ca ucrainenii să poată comunica între ei, și în special pentru ca armata să comunice în efortul lor de a apăra întreg teritoriul Ucrainei”, a spus el.

SpaceX nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Musk a declarat săptămâna trecută pe X, platforma de socializare pe care o deține, că a trebuit să respingă o cerere de urgență din partea Ucrainei pentru a activa Starlink la Sevastopol.

„Intenția evidentă este de a scufunda cea mai mare parte a flotei ruse la ancoră”, a scris Musk după ce episodul a devenit public în fragmente dintr-o nouă biografie. „Dacă aș fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi în mod explicit complice la un act major de război și escaladare a conflictului.”

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a criticat decizia, spunând că refuzul lui Musk de a activa sistemul a dus la moartea civililor ucraineni, inclusiv a copiilor.

Ulterior, Musk a amenințat că va închide Starlink în întregime și a declanșat un scandal propunând un plan de „pace”.

SpaceX a cerut pentru scurt timp ca SUA și aliații săi să plătească mai mult din factura pentru Starlink în Ucraina, doar ca Musk să își inverseze poziția și să se angajeze să continue finanțarea inițiativei. În iunie, Departamentul Apărării a anunțat un contract cu compania lui Musk.

Alte stiri din Externe

Ultima oră