„Bine spus:” Elon Musk reacționează la afirmația că Ucraina ar putea fi următorul Afganistan

20 Iun 2023
„Bine spus:” Elon Musk reacționează la afirmația că Ucraina ar putea fi următorul Afganistan

Elon Musk a răspuns unui mesaj pe twitter al fostului director PayPal, David Sacks, cu privire la contraofensiva ucraineană, acesta sugerând că s-ar putea să nu-și atingă obiectivele propuse și să se transforme într-un nou Afganistan pentru americani.

David Sacks si-a intitulat mesajul "Eșecul contraofensivei și pacea care ar fi putut sa fie". 

"Cu fiecare zi care trece, devine clar că contraofensiva ucraineană nu reușește să-și atingă niciunul dintre obiectivele ei declarate inițial. Amintiți-vă: pariul administrației Biden a fost că contraofensiva va anula câștigurile teritoriale ale Rusiei, va tăia podul terestru spre Crimeea și va forța Rusia să intre la masa negocierilor. Aproape sigur că asta nu se va întâmpla. Dimpotrivă, este mai probabil un impas sau chiar că Rusia va ocupa mai mult teritoriu și va câștiga războiul, așa cum a prezis Mearsheimer.

"Care sunt opțiunile lui Biden acum? Fie escalada, fie admite înfrângerea. În pregătirea pentru Summitul NATO de la Vilnius, Blinken a prezentat o propunere de a acorda „statut de Israel” Ucrainei. Aceasta înseamnă garanții de securitate pe mai mulți ani, inclusiv arme, muniții și bani, care ar continua să fie trimise chiar dacă Biden va pierde următoarele alegeri.

Nu pentru asta a votat poporul american. Mulți americani au susținut creditele de peste 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, crezând că este o înțelegere unică pentru a inversa câștigurile teritoriale ale Rusiei. Dacă li s-ar fi spus că aceasta este baza pentru o plată anuală într-un nou "Război pentru totdeauna", ar fi preferat o alternativă, mai ales dacă ar fi ştiut că există una disponibilă.

Pacea care ar fi putut sa fie

Apar noi dovezi că un acord de pace a fost realizabil la începutul războiului. La o întâlnire recentă cu delegația africană, Putin a arătat proiectul sau schița unui acord preliminar semnat de delegația ucraineană la Istanbul în aprilie 2022. Acesta prevedea că Rusia se va retrage la liniile de dinainte de război dacă Ucraina ar fi de acord să nu adere la NATO (dar Ucraina putea primi garanții de securitate din partea Occidentului).

Acest document nu a fost încă făcut public, dar nimeni nu contestă în mod serios faptul că există. Singura dispută este asupra a ceea ce s-a întâmplat ulterior; Ucraina (după cum spune Reuters) susține că înțelegerea s-a destrămat. Cu toate acestea, disponibilitatea unui acord bazat pe neutralitatea ucraineană este în concordanță cu comentariile anterioare ale lui Naftali Bennett, care a spus că un acord este posibil, dar că a fost respins de Occident.

De ce ar face Occidentul asta?

Ukrainska Pravda (UP), o publicație pro-Ucraina, scria în mai 2022:

„De îndată ce negociatorii ucraineni și Abramovici/Medinsky [negociatorii ruși], în urma rezultatului de la Istanbul, au convenit asupra structurii unui posibil viitor acord în termeni generali, premierul britanic Boris Johnson a apărut la Kiev aproape fără avertisment. „Johnson a adus două mesaje simple la Kiev. Primul este că Putin este un criminal de război și ar trebui presat, nu ar trebui negociat cu el. Și al doilea este că, chiar dacă Ucraina este gata să semneze niște acorduri privind garanțiile cu Putin, occidentul nu le va reunoaște. Putem semna (un acord) cu tine (Ucraina), dar nu cu Putin. Oricum, va da peste cap pe toată lumea”, așa a rezumat unul dintre apropiații lui Zelenskyy esența vizitei lui Johnson.”

Johnson (care trebuie să fi vorbit nu doar pentru el însuși, ci și pentru alianța occidentală) a vrut să facă presiuni pe Putin, nu să facă pace și a promis noi sisteme de arme dacă Ucraina va continua să lupte.

La momentul articolului din Pravda, Ucraina părea să se descurce bine, așa că ziarul a descris decizia lui Zelensky de a accepta oferta lui Johnson ca pe un pariu inteligent. Acum, în retrospectivă, pare un dezastru.

Noul Afganistan?

Știu că unora dintre voi le poate fi greu să creadă că realitățile de pe teren sunt atât de în contradicție cu acoperirea mass-media de masă. Dar merită să ne amintim că publicul american a fost asigurat timp de două decenii că câștigăm în Afganistan. Toate aceste raportări au fost dezvăluite ca un pachet de minciuni atunci când armata afgană pe care se presupunea că „o sprijinim” s-a prăbușit în câteva săptămâni. În acel moment, mass-media a încetat să mai raporteze despre Afganistan, la fel cum a încetat să mai raporteze despre Irak, în loc să tragă pe cineva la răspundere.

Din păcate, se pare că ne îndreptăm spre un gen de rezultat similar în Ucraina. Singura întrebare este când și cât timp Biden va putea perpetua un război de alegere prin proxy care ar fi putut fi ușor evitat.

Musk a fost de acord cu perspectiva lui Sacks comentând „bine spus” la aceasta postare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră