Biden vrea să aibă o conversație cu Xi Jinping, a spus Casa Albă

21 Mar 2023
Biden vrea să aibă o conversație cu Xi Jinping, a spus Casa Albă

Președintele american Joe Biden este interesat să discute din nou cu liderul chinez Xi Jinping, potrivit lui John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate, scrie CNN

Xi se află în prezent la Moscova într-o vizită de trei zile găzduită de președintele rus Vladimir Putin.

Încă nu a fost programata o discuție între liderii americani și chinezi, a spus Kirby. Oficialii americani vor să se asigure că „este momentul potrivit”, a adăugat el.

Este important să menținem acele linii de comunicare deschise, mai ales acum, când tensiunile sunt atât de mari”, a spus el.

Biden sa întâlnit cu Xi timp de trei ore în noiembrie, în marginea summitului G20 de la Bali. A fost prima lor întâlnire în persoană de când Biden a preluat mandatul. La acea vreme, președintele le-a spus reporterilor că a fost „deschis și sincer” cu Xi cu privire la gama de probleme în care Beijingul și Washingtonul nu sunt de acord.

Kirby a mai spus că SUA doresc să reprogrameze vizita secretarului de stat Blinken la Beijing. Acesta a fost amânat în februarie, ca răspuns la zborul unui balon spion chinez suspectat.

Blinken intenționează să călătorească în China „cu cât mai curând posibil, atunci când condițiile o permit”, a declarat luna trecută un oficial al Departamentului de Stat, deși oficialul nu a precizat la ce condiții se referă SUA.

Kirby a mai spus că SUA poartă „discuții active” cu China cu privire la vizitarea țării a secretarului Trezoreriei Janet Yellen și a secretarului de Comerț Gina Raimondo.

Alte stiri din Externe

Ultima oră