Biden și Scholz vor sprijini Ucraina „atâta timp cât este necesar”

04 Mar 2023
Biden și Scholz vor sprijini Ucraina „atâta timp cât este necesar”

Această vizită la Casa Albă, a doua a liderului german, vine după o perioadă de tensiune între Washington și Berlin în legătură cu livrarea de tancuri către Ucraina, scrie Le Devoir.

Vor sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”: Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz au transmis vineri un semnal de unitate de la Casa Albă Rusiei, dar și, indirect, Chinei.

Această vizită la Casa Albă este a doua a liderului german, care fusese deja acolo pe 7 februarie 2022. La vremea respectivă, Rusia „își aduna trupele” la granița cu Ucraina, a amintit Joe Biden de la Biroul Oval, unde cei doi au făcut scurte declarații în fața presei.

Occidentalii promiseseră atunci că vor „răspunde” și „ne-am ținut de cuvânt”, a spus președintele american, mulțumindu-i lui Olaf Scholz așezat lângă el.

„Ați intensificat” în sprijinul Kievului, a spus el, deoarece Germania a acceptat recent, după o lungă ezitare, să livreze tancuri Ucrainei.

Olaf Scholz a considerat „foarte important” să trimită un „mesaj” cu privire la Ucraina, și anume că „vom continua [să o susținem] atâta timp cât va fi nevoie”.

Kremlinul criticase deja această întâlnire.

„Statele Unite își continuă politica de creștere a livrărilor de arme către Ucraina și de a-și convinge protejații să facă același lucru”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov.

Muniţie

Casa Albă a anunțat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari și compus în principal din muniție.

Absența unei conferințe de presă comună a ridicat semne de întrebare cu privire la persistența tensiunilor care au apărut recent în jurul livrării tancurilor germane către Ucraina. Cei doi lideri au încercat așadar să risipească această impresie, Olaf Scholz considerând că relația bilaterală a fost „foarte bună”.

Întâlnirea vine după mai multe episoade de tensiune, fie că este vorba de opoziția frontală a lui Joe Biden la alegerea sa pentru proiectul de gazoduct Nord Stream 2, realizat cu Moscova, sau de subvențiile masive pentru industriile ecologice americane prevăzute în „Legea de reducere a inflației” plan.”.

Dar tensiunea a crescut mai ales recent în privința chestiunii trimiterii de tancuri în Ucraina.

Germania a fost în cele din urmă de acord pe 26 ianuarie să trimită un  număr semnificativ de tancurile sale Leopard dar numai dupa ce Statele Unite au promis să trimită tancuri grele.

China

Tot pe lista de discuții: „provocările prezentate de China”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, într-un moment în care Washingtonul acuză Beijingul că ia în considerare livrările de arme către Moscova.

Casa Albă a remarcat cu o satisfacție nedisimulată că cancelarul german, a cărui țară are o relație economică strânsă cu China, a avertizat public Beijingul împotriva sprijinului militar letal pentru Rusia.

„Părerile noastre și cele ale Germaniei sunt de acord”, a spus un oficial înalt de la Casa Albă, joi, în timpul unui interviu cu jurnaliştii.

China este un punct de „fricțiune”, a mai comentat Robin Quinville, de la centrul de cercetare Wilson Center din Washington.

„Oficialii economici germani [și mulți politicieni] critică ceea ce ei cred că sunt încercări americane” de a slăbi relațiile bilaterale ale aliaților lor cu China, amintește expertul.

„Cu un an în urmă, răsturnarea îndrăzneață a lui Scholz cu privire la politica germană de apărare i-a câștigat laudele de la Washington. Anul acesta, Washingtonul îl va îndemna pe Scholz să continue să aleagă îndrăzneala în locul precauției”, a spus ea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră