Biden plănuiește să trimită Israelului sisteme de arme specifice

09 Oct 2023
Biden plănuiește să trimită Israelului sisteme de arme specifice

Tel Avivul a cerut Washingtonului sisteme de arme specifice, scrie Politico.

Administrația Biden lucrează pentru a îndeplini cererea Israelului de a transfera de urgență arme la Tel Aviv, potrivit unui oficial american și unei alte persoane familiarizată cu discuțiile, la o zi după ce militanții Hamas au lansat un val fără precedent de atacuri asupra sudului Israelului, într-un conflict care amenință cu izbucni într-un război mai larg.

Oficialii israelieni au cerut SUA să transfere anumite sisteme de arme iar Washingtonul lucrează pentru ca acest lucru să se întâmple. Ei nu au spus care sunt acele arme, invocând securitatea operațională.

Transferurile de arme ar putea face parte dintr-un nou pachet de asistență pentru Israel, despre care secretarul de stat Antony Blinken a vorbit duminică dimineață.

„Ne uităm la cereri suplimentare specifice pe care le-au făcut israelienii. Cred că probabil veți auzi mai multe despre asta astăzi”, a declarat Blinken pentru CNN.

Orice solicitare de ajutor suplimentar pentru Israel va duce imediat la disfuncționalitatea care învăluie Parlamentul care ar trebui să aprobe fonduri suplimentare. După cum a remarcat sâmbătă fostul președinte Kevin McCarthy „Nu poate face nimic Camera până când nu își aleg un președinte și nu știu dacă acest lucru se întâmplă rapid”.

Biden a îndreptat duminică sprijin suplimentar pentru Israel „în fața acestui atac terorist fără precedent al Hamas”, a declarat Casa Albă într-o declarație duminică. Președintele și vicepreședintele Kamala Harris au fost informați duminică dimineața de către echipa lor de securitate națională cu privire la situația din Israel și vor continua să primească actualizări, potrivit declarației.

Președintele și-a îndrumat echipa să facă tot posibilul pentru a sprijini Israelul în conflict, a spus oficialul american.

„Ne-au spus: „Spune-ne de ce ai nevoie, îl vei primi”, a spus a doua persoană familiarizată cu discuțiile.

O opțiune pe care Casa Albă o poate lua în considerare este eliberarea unui stoc de muniție americană stocată în Israel. Armele sunt destinate ca SUA să le folosească în conflictele din Orientul Mijlociu, dar SUA au permis și Israelului să acceseze muniția în situații de urgență.

În timp ce SUA au trimis o parte din aceste muniții în Ucraina pentru a o ajuta să respingă invadatorii ruși, mai sunt suficiente stocuri pentru Israel, a spus oficialul american.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze orice anunț nou.

Oficialul american a spus că administrația nu anticipează că o asistență militară pentru Israel va afecta capacitatea acestuia de a continua să trimită arme în Ucraina, deoarece cele două țări folosesc sisteme diferite.

Deși SUA au trimis cantități semnificative de ajutor militar Ucrainei, s-au asigurat în mod deliberat că au suficiente în propriile stocuri pentru a se proteja pe sine și pe aliații săi dacă este nevoie, a spus oficialul.

„Israelul are Iron Dome, în timp ce Ucraina are NASAMS, Patriot, Hawks”, a adăugat oficialul, referindu-se la diferite sisteme de apărare aeriană. „Sunt o categorie diferită.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră