Biden: Pacea în Ucraina nu înseamnă apartenența ei la NATO

04 Iun 2024
Biden: Pacea în Ucraina nu înseamnă apartenența ei la NATO

Pacea în Ucraina înseamnă o garanție că Rusia nu va mai ocupa niciodată țara, dar apartenența Kievului la NATO nu este necesară pentru aceasta, a declarat președintele american Joe Biden într-un interviu pentru Time, publicat pe 4 iunie, scrie Kyiv Independent

Biden a spus că nu a fost pregătit să sprijine „NATOizarea Ucrainei înainte”. O parte din condiția păcii în Ucraina o reprezintă relațiile cu Kievul, ca și cu alte țări, „unde furnizăm arme pentru ca ei să se poată apăra în viitor”.

"Pacea arată ca să ne asigurăm că Rusia nu ocupă niciodată, niciodată, niciodată, niciodată Ucraina. Așa arată pacea. Și nu înseamnă NATO, ei fac parte din NATO", a spus Biden.

Kievul nu a primit invitația atât de dorită și nici un termen ferm pentru a se alătura alianței în timpul summitului NATO din 2023 de la Vilnius , chiar dacă NATO a luat măsuri pentru a întări cooperarea.

Oficialii ucraineni și-au exprimat speranța că întâlnirea de la Washington, programată pentru 9-11 iulie, va aduce un semnal mai clar.

Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO, a declarat că este puțin probabil ca Kievul să primească o invitație de aderare la summitul alianței din iulie, promițând că va oferi un pachet de securitate ca „punte” de aderare.

Biden a spus că atunci când a vizitat Ucraina în calitate de senator și vicepreședinte în urmă cu ani, „a existat o corupție semnificativă, o circumstanță care a fost cu adevărat dificilă”.

„Ideea este, totuși, că, dacă vreodată lăsăm Ucraina să cadă, ține cont de cuvintele mele: vei vedea Polonia cazând și vei vedea toate acele națiuni de-a lungul graniței actuale a Rusiei, din Balcani și Belarus, toate acestea, își vor face propriile acomodari”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră