Biden: Nu ne putem întoarce la status quo-ul de dinainte de război, trebuie să existe viziunea a două state

26 Oct 2023
Biden: Nu ne putem întoarce la status quo-ul de dinainte de război, trebuie să existe viziunea a două state

„Nu ne putem întoarce la status quo-ul așa cum era pe 6 octombrie”, a spus reședintele american Joe Biden într-o conferință de presă, scrie Times Of Israel

„Asta înseamnă să ne asigurăm că Hamas nu mai poate teroriza Israelul și nu mai poate folosi civilii palestinieni ca scuturi umane. Înseamnă, de asemenea, că atunci când această criză se va termina, trebuie să existe o viziune asupra a ceea ce urmează și, în opinia noastră, trebuie să fie o soluție cu două state”, a spus el într-o conferință de presă comună cu premierul australian Anthony Albanese.

Biden indică faptul că a sugerat amânarea operațiunii la sol pentru a asigura eliberarea mai multor ostatici, dar insistă că aceasta nu a fost o directivă.

„Ceea ce i-am spus este că, dacă este posibil, pentru a-i scoate pe acești oameni în siguranță, asta ar trebui să facă. Este decizia lui. Nu am cerut-o. I-am subliniat că dacă este real, ar trebui făcut”, spune Biden, adăugând că ostaticii sunt „în pericol”.

„Israelul are dreptul și aș adăuga o responsabilitate de a răspunde la masacrarea poporului lor. Și ne vom asigura că Israelul are ceea ce are nevoie pentru a se apăra împotriva acestor teroriști, aceasta este o garanție”, spune Biden.

În ceea ce privește potențialul unei escalade regionale mai ample, Biden spune: „Am avut trupe în regiune din 11 septembrie care să lupte cu ISIS... în regiune, fără a avea absolut nimic de-a face cu Israelul. Avertismentul meu pentru ayatollah a fost că, dacă vor continua să se miște împotriva acelor trupe, vom răspunde și el ar trebui să fie pregătit. Nu are nimic de-a face cu Israelul.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră