Berlinul închide consulatele Rusiei în Germania, Moscova denunță o „provocare” și promite un răspuns

31 Mai 2023
Berlinul închide consulatele Rusiei în Germania, Moscova denunță o „provocare” și promite un răspuns

Germania a decis să închidă patru din cele cinci consulate ruse de pe teritoriul său, ca răzbunare pentru restricțiile impuse de Moscova asupra propriei sale reprezentanțe diplomatice în Rusia, a anunțat miercuri ministerul german de externe, scrie Le Monde.

Doar cel de-al cincilea consulat și ambasada Rusiei la Berlin vor putea astfel să funcționeze în continuare. De asemenea, Germania a decis să închidă trei dintre propriile consulate din Rusia în noiembrie – cele din Kaliningrad, Ekaterinburg și Novosibirsk.

Ca răspuns la închiderea consulatelor sale din Germania, Moscova a denunțat miercuri o  „provocare neplăcută”  și a promis că va exista un  „răspuns” . Ministerul rus de Externe a criticat într-o declarație  „o nouă măsură neprietenoasă care vizează distrugerea în continuare a relațiilor ruso-germane” . El a acuzat Berlinul că este responsabil pentru  „escaladarea constantă”  prin  „expulzarea masivă”  a diplomaților ruși  „sub pretexte exagerate” , reducând misiunile și amânând eliberarea vizelor.

Aceste anunţuri urmează deciziei recente a autorităţilor ruse de a reduce semnificativ, începând cu luna iunie, numărul persoanelor pe care Germania le poate trimite sau angaja în Rusia în ambasada sa sau în instituţii active, în special în domeniile culturii şi educaţiei. Câteva sute de persoane sunt afectate de această măsură: oficiali ai ambasadei și consulare, dar mai ales angajați ai institutului cultural Goethe de pe teritoriul Rusiei, școli germane, grădinițe și chiar profesori care lucrează în școlile rusești.

Alte stiri din Externe

Ultima oră