Berlin: Steaua lui David a fost desenată pe ușile unor case unde locuiesc evrei

15 Oct 2023
Berlin: Steaua lui David a fost desenată pe ușile unor case unde locuiesc evrei

Incidentele par a fi o imitație intenționată a persecuției antisemite a evreilor din anii 1930, scrie The Telegraph

Steaua lui David a fost desenată pe ușile mai multor case din Berlin, într-o imitație înfiorătoare a persecuției suferite de evrei în timpul naziștilor. Patru cazuri au fost raportate poliției germane în ultimele zile, crescând îngrijorările cu privire la siguranța poporului evreu din capitala germană.

Într-un incident, un locuitor evreu a ajuns acasă joi seară și a găsit desenele pe ușa casei sale. „Vorbesc ebraică, vorbesc la telefon în ebraică și port Steaua lui David”, a declarat tânăra pentru ziarul Bild. „M-am gândit cu adevărat dacă ar trebui să stau acasă.”

Din alte trei incidente raportate sâmbătă, poliția a confirmat că cel puțin o persoană de confesiune evreiască locuia în clădire. „Acum subiectul investigației noastre este să aflăm dacă în celelalte case locuiesc evrei și dacă incidentele sunt legate”, a spus un purtător de cuvânt al poliției.

Incidentele, care constituie o infracțiune penală conform legii germane, par a fi o imitație intenționată a persecuției antisemite a evreilor din anii 1930, când nazistii au pictat Steaua lui David pe ușile și ferestrele magazinelor evreiești în încercarea de a descuraja oamenii să facă cumpărături acolo.

Zilele trecute unul dintre cei mai importanți spioni ai țării a avertizat că simpatizanții Hamas ar putea organiza atacuri teroriste asupra clădirilor evreiești.

Susținătorii Hamas „s-ar putea să nu se mai oprească la manifestații și la folosirea discursurilor instigatoare la ură... ci pot conduce atacuri specifice împotriva clădirilor unde locuiesc evrei și israelieni”, a declarat Stephan Kramer, șeful serviciilor de informații interne din statul Turingia.

Kramer a spus pentru ziarul Handelsblatt că războiul din Israel ar putea motiva și alte grupuri islamiste să-și „intensifice” activitățile, spunând că văd „întreaga Germanie ca inamicul musulmanilor”.

El a spus că protestele grupărilor pro-palestiniene pe stărzile germane în urma atacurilor teroriste de la Hamas au dovedit că „un nou nivel de escaladare și lipsă de inhibiție a fost atins și în această țară”.

Nu este clar dacă Kramer a vorbit pe baza informațiilor specifice care au fost primite de serviciile de informații ale Germaniei.

„Un pumnal ruginit”

Între timp, cea mai mare rețea de moschei din Germania a negat că Israelul a fost menționat în rugăciunile de vineri, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-ar fi încurajat să descrie Israelul drept „un pumnal ruginit” în inima lumii musulmane.

Ditib, o organizație care administrează peste 2.000 de moschei în Germania și ai cărei imami sunt pe statul de plată al guvernului turc, a primit ordin de la Ankara să țină o predică prin care condamnă Israelul ca săvârșește „cea mai rea tiranie din istorie”, potrivit Bild.

Predica a fost scrisă de clerul-șef al lui Erdogan și trimisă în toate moscheile aflate sub controlul statului turc. Dar Ditib a spus că Israelul nu a fost menționat în niciuna dintre moscheile sale în timpul predicilor de vineri.

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat joi interzicerea tuturor activităților Hamas în Germania, o mișcare potrivit căreia Berlinul are scopul de a trimite „un semnal că toate formele de sprijin pentru teroarea Hamas sunt interzise”.

În ciuda faptului că gruparea islamistă a fost listată de UE ca organizație teroristă din 2003, Berlinul a interzis manifestările publice de sprijin pentru Hamas doar în 2021.

Este ilegala fluturarea în public a steagurilor Hamas sau distribuirea materialelor de propagandă al grupului.

În cel mai recent raport al lor despre amenințările la adresa securității interne, serviciul de informații intern al Germaniei, BfV, nu listează Hamas ca având o prezență organizațională în țară.

În ultimele două decenii, mai multe organizații de caritate au fost interzise în Germania cu suspiciunea că sunt organizații de acoperire pentru strângerea de bani pentru gruparea teroristă islamistă.

Vineri, poliția germană a declarat că a existat un „nivel de amenințare crescut” cu care se confruntă clădirile publice evreiești și israeliene, iar prezența poliției în afara moscheilor și școlilor evreiești a crescut în toată țara.

De la atacurile teroriste de weekendul trecut, marșurile pro-palestiniene au fost interzise în mai multe orașe germane, dar protestatarii au ieșit totuși în stradă.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră