BBC, care s-a referit la bărbați înarmații ai Hamasului drept „militanți”, a fost criticat pentru lipsa de raportare „corectă, echilibrată sau rezonabilă”, scrie The Telegraph
BBC s-a confruntat cu presiuni pentru a renunța la un ghid care sfătuiește personalul să nu numească atacatorii Hamas „terorişti”.
Radiodifuzorul a fost acuzat de standarde duble pentru că i-a sfătuit pe cei care raportează despre conflictul Israel-Palestina să se abțină de la folosirea „terorismului” și „teroristului” care au „contatii politice semnificative”, în timp ce termenii au fost aplicați atrocităților în alte contexte.
Grupurile evreiești au cerut BBC să marcheze atacurile surpriză ale Hamas împotriva actelor de teroare ale Israelului și să revizuiască ghidul care sfătuiește să stopeze utilizarea limbajului „emotiv”.
Centrul Simon Wiesenthal, o organizație pentru drepturile omului care a ajutat la vânarea criminalilor de război naziști, a declarat că „uciderea și masacrul civililor nevinovați este terorism, simplu și simplu”, iar postul național de radio din Marea Britanie ar trebui să îl descrie ca atare.
Michele Alkin, director la centru, a declarat: „A existat un standard lung, dublu de către BBC, precum și alte instituții media, în ceea ce privește utilizarea termenului „terorist” față de Israel.
„Este absolut imperativ să fie folosit un standard corect. Din păcate, statul evreu continuă să fie evidențiat”.
Ea a adăugat că centrul „cere absolut o revizuire a acestei politici” de a nu se referi la actele din contextul conflictului Israel-Palestina drept „terorism”.
Ghidul online al BBC are o secțiune specifică despre Israel și Palestina, care afirmă că: „Terorismul este un subiect dificil și emoționant, cu tentă politică semnificativă și este necesară atenție în utilizarea unui limbaj care poartă judecăți de valoare”.
Acesta afirmă că „nu ar trebui să folosim termenul „terorist” fără atribuire”, deoarece este „mai degrabă o barieră decât un ajutor pentru înțelegere”, sfătuind în schimb folosirea unor cuvinte „cum ar fi „aruncator de bombe”, „atacator”, „om înarmat”, „răpitor”, „insurgent” și „militant””.
Într-un ghid de stil mai general pentru contexte dincolo de Israel și Palestina, ghidul oferă sfaturi similare, dar adaugă că cuvântul terorism „nu este interzis” și că incidentele pot fi descrise ca „acte de teroare”.
Eșecul BBC de a numi atacurile împotriva civililor israelieni a fost puternic criticat de grupurile evreiești, inclusiv Campania Împotriva Anti-semtisim, care a declarat: „BBC nu poate fi radiodifuzorul public de încredere de care avem nevoie dacă nu este în măsură să numească uciderea a sute de evrei nevinovați de către o organizație teroristă antisemită genocidă „terorism”.
„A numi asta cu orice alt nume este de neconceput și alimentează doar extremiștii anti-evrei și apologia terorismului.”
Grupul de campanie a acuzat, de asemenea, BBC că este inconsecventă în aplicarea cuvântului „teroare”, despre care afirmă că a fost folosit pentru a descrie evenimente precum 9/11 și atacurile de la Paris din 2015.
Fostul director al BBC Danny Cohen, scriind în Telegraph, a declarat: „Pe BBC, fostul meu angajator, pare să existe un dictat de a nu folosi cuvântul „terorism” chiar și atunci când actele raportate sunt terorism dintre cele mai flagrante și barbare.
„Pe platformele sale, BBC descrie acțiunile „militanților”, ca și cum împușcarea copiilor cu sânge rece ar fi o parte a războiului militar convențional. Nu este nimic de genul. Este crimă, pur și simplu. Este terorism.”
Lord Pickles, un fost președinte al Partidului Conservator, a spus: „Intrunesc casele civililor și ucid copii. Este de necrezut că singurul loc în care căutați echilibru, BBC, nu oferă o acoperire corectă, echilibrată sau rezonabilă.
„Acesta nu este un incident izolat. Trebuie să acționeze împreună.”
Alte aspecte ale acoperirii de către BBC a atacurilor care au dus la moartea a 300 de israelieni au fost criticate, inclusiv difuzorul care își conduce pagina principală cu știri despre atacurile israeliene din Gaza și oferă o platformă lui Ghazi Hamad, un purtător de cuvânt al Hamas.
Un purtător de cuvânt al BBC a spus că radiodifuzorul „a raportat atacurile Hamas și răspunsul Israelului în conformitate cu Ghidurile editoriale ale BBC”, adăugând „am inclus colaboratori care i-au condamnat pe atacatori drept teroriști”.