Bardella-mania în Franța: 32% dintre tinerii de 18-34 de ani au votat pentru liderul de extremă-dreaptă

10 Iun 2024
Bardella-mania în Franța: 32% dintre tinerii de 18-34 de ani au votat pentru liderul de extremă-dreaptă

Selfie-uri, videoclipuri pe retele de socializare... Liderul francez Jordan Bardella a reușit să seducă tinerii în timpul acestor alegeri europene. În ciuda puținelor propuneri concrete, 32% dintre tineri l-au votat, scrie BFMTV.

Selfie, Tiktok, Instagram, dezbateri, cult al imaginii... În campania europeană, șeful listei partidului Rassemblement National, Jordan Bardella, 28 de ani, s-a remarcat atât prin tinerețe, cât și prin mesajele sale în care a acordat un „carton roșu” lui Emmanuel Macron.

„Am investit foarte mult în rețelele de socializare, este un mod de a vorbi cu tinerii prin care încerc în aceste alegeri să-i politizez pe tineri”, a declarat miercuri, 5 iunie, candidatul.

O strategie dublă care a dat roade pentru Rassemblement National, dar fără sa aiba nicio propunere anume pentru acestiea în programul său, spre deosebire de celelalte partide principale.

În detaliu, 32% dintre tinerii de 18-34 de ani i-au încredințat votul (față de 5% pentru Valérie Hayer, 20% pentru France Insoumise și 10% pentru Partidul Socialist), potrivit unui studiu Elabe pentru BFMTV, RMC și La Tribune Dimanche, apărut duminică, 9 iunie seara.

Jordan Bardella nu doar că a făcut campanie pe teren pentru a se întâlni cu francezii sau pe platouri tv pentru a convinge oamenii de programul său „Europa à la carte”, ci a făcut-o și pe smartphone-urile tinerilor de 18-35 de ani. Prin intermediul rețelelor sociale, Instagram și TikTok în frunte. Echipa sa evocă un punct critic pentru vizibilitatea sa pe platformă după dezbaterea sa împotriva lui ministrului de interne Gérald Darmanin din 13 aprilie 2022 la BFMTV, cu unsprezece zile înainte de alegerile prezidențiale.

Toate călătoriile sale oficiale sunt acum însoțite de o echipă responsabilă cu alimentarea celor două conturi ale sale, urmărite de 1,3 milioane și, respectiv, 555.000 de abonați. Îl putem vedea pe fotograful său, Raphaël Attal , un videograf, și pe managerul său de comunitate, Raphaël Rible, care îl filmează în mod constant. Imaginile sunt apoi difuzate aproape imediat pe rețelele de socializare.

Recrutat în 2021, fotograful său este instruit să „stilizeze fotografiile”. 

Într-un grup restrâns, câștigătorul alegerilor europene își asumă această politică de spectacol: „Fie deplângem fondul campaniilor, lipsa dezbaterii. Ori spunem că aceasta este starea de lucruri și voi fi omul meu. timp”, afirmă Jordan Bardella în fața câtorva jurnaliști, printre care și BFMTV.

Tânărul președinte al RN înțelege că rețelele de socializare, în special TikTok, au devenit principala sursă de informații pentru tinerii de 12-15 ani din Franța. Potrivit studiului american al centrului Pew Research , 32% dintre tinerii cu vârsta între 18-24 de ani au folosit Tiktok pentru informare în 2023. Cifre care sunt în continuă creștere.

„Trăim cu regulile jocului de astăzi sau trăim cu o oglindă retrovizoare?”, întreabă persoana care adoptă codurile unui influencer pe rețelele sale de socializare, mai degrabă decât cele asociate de obicei cu un președinte de partid politic.

„În calitate de tânăr și utilizator de când este în politica acestor rețele, Bardella știe să le folosească mai spontan și mai ușor decât alți politicieni mai în vârstă”, estimează Caroline Parmentier, directorul său de presă. „În schimb, este dificil să ne imaginăm un Jean-Luc Mélenchon la fel de confortabil pe Tiktok, la fel de autentic și în ton, cel puțin în aparență”, subliniază politologul Jean-Yves Camus.

O imagine "instagramabilă"

Semiologul Cécile Alduy îi judecă discursurile „netede și lipsite de orice idee nouă”, dar recunoaște în el pe de altă parte „cel mai bun publicitar” al ideilor lui Marine Le Pen. Tonul său este „mai puțin fragil, politețea fără ironie, atitudinea lui este aceea de elev cel mai bun din clasă care nu vrea să jignească”, analizează ea în Le Monde .

Putem adăuga costumele turnate (de la brandul olandez Suit Supply, popular pentru prețurile sale accesibile) care sugerează eforturile depuse la sala de fitness, „sportul pe care îl practică cel mai mult”, potrivit echipei sale de campanie. La fel și o apariție impecabilă și „instagramabilă”, la fel ca perfecțiunea pe care o atârnă rețelele de socializare.

„Maniac”, după spusele unuia dintre colaboratorii săi apropiați, Jordan Bardella se poate supăra dacă observă când se vede că gulerul cămășii lui nu era perfect pus.

Acest fizic de „ginere ideal” – nu lipsesc calificările folosite de echipa sa de campanie – joacă în favoarea lui, el știe. „Cu acest fizic, este cu siguranță mai ușor să seduci tinerii”, recunoaște colaboratorul său, Caroline Parmentier.

Un public mai tânar, mai feminin și mai puțin popular

În timpul campaniei, echipa de comunicare a candidatului în vârstă de 28 de ani a împărtășit pe rețelele de socializare imagini cu mulțimi la limita uneori cu isteria, cu fete tinere în pragul lacrimilor.

În mai multe reportaje de teren, jurnaliștii relatează bucuria anumitor fete tinere care au venit să-l cunoască în speranța de a-și face un selfie cu „idolul” lor. Și repostează imediat fotografia pe rețelele lor.

„Are contact natural, îi place să atingă, o mână pe braț, pe umăr, selfie-ul, iubește sincer oamenii Spre deosebire de Zemmour care se enervează foarte repede”, asigură un membru al echipei sale.

„Desigur, partea tânără și frumoasă și Tiktok-ul lui mă fac să râd, dar nici de asta l-am votat”, ne spune Sarah, 25 de ani, originară din Seine-Saint-Denis și de origine marocană.

"Spune lucruri fără tărie. Vorbește despre securitate, imigrație. Nu spun că are cea mai bună politică în acest sens, dar măcar ne permite să punem acest subiect pe masă, fără să tremurăm. Nimeni nu vorbește despre asta. asta, în stânga”, crede ea. Antoine, în vârstă de 27 de ani și parizian, susține că l-a votat, deși provine „dintr-o familie de stânga”. „Și sincer, nu mai suport ipocrizia lor, Bardella, nu se preface, se simte bine”, mărturisește el pentru BFMTV.com.

La 20 de ani, Eloi a băgat pentru a doua oară un buletin de vot în urnă. RN de fiecare dată. Provine din frumoasele suburbii vestice, își petrece timpul între pasiunea pentru jocurile video, studiile de drept și finanțe și lectura pe terasa casei opulente a părinților. El încă ezită, dar își dorește foarte mult să încerce ENA după aceea.

Pentru acest tânăr adult, pasionat de petanque precum Jordan Bardella, partidul lepenist „nu se teme să spună lucruri”, ne explică el. El își asumă un vot „de clopot”, în cuvintele sale. „Sper că poate schimba lucrurile pe termen lung, chiar dacă doar pentru a da un avertisment celorlalte părți”, conchide el.

"Bardella-mania"

În întâlnirile sale, vedem băieți tineri scandându-i numele și prenumele. O „Bardella-mania”, „spontană”, după spusele echipei sale de campanie.

Unele întâlniri politice au loc chiar și în celebrul club de noapte parizian, Duplex din arondismentul 16, cu melodiile lui Jul cu muzică de fundal.

„Ne putem întreba foarte sincer dacă aceste mulțimi compacte de tineri nu sunt adunate voluntar în fața camerelor echipelor RN”, se întreabă specialistul de extremă dreaptă, Jean-Yves Camus, care susține ideea de punere în scena politică.

Ochiul expertului recunoaște însă o schimbare în imagini: publicul este într-adevăr mai tânăr și mai amestecat decât sub președinția RN a lui Marine Le Pen și cea a lui Jean-Marie Le Pen. De asemenea, este mai puțin divers: "Parada de 1 mai a lui Jean-Marie Le Pen a fost evidentă, a fost foarte, foarte populară. Nu mai găsim asta astăzi cu Jordan Bardella".

Un tineret reacționar

De ce funcționează acest scenariu cu alegătorii tineri? Alți candidați, foarte de stânga, precum rebela Manon Aubry și comunista Léon Deffontaines au și ei tinerețea de partea lor. Dar este clar, susținut de cifrele privind repartizarea voturilor, că sprijinul nu este la fel de puternic.

Cu toate acestea, ecologia este adesea prezentată ca o cauză care îi preocupă pe tineri, la fel ca și cauza palestiniană, care a făcut știri în ultimele luni și a ocupat unele universități.

„Nu trebuie să idealizăm tineretul”, avertizează politologul Jean-Yves Camus, ca răspuns.

„Tinerii nu sunt doar ecologie și sensibilitate față de cauze altruiste. Pare simplist să spui asta, dar există un tânăr în Franța care are nevoie de ordine, în pierderea verticalității, în căutarea „autorității”, adaugă el. Înainte de a ne aminti de istorie: „Nu trebuie să uităm că fascismul a fost apărat și de tineri”.

@jordanbardella
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Une publication partagée par Raphaël Attal (@rafaelattal)

Alte stiri din Externe

Ultima oră