Barack Obama: În răspunsul său către Hamas Israelul „trebuie să evite moartea și suferința populației civile”

24 Oct 2023
Barack Obama: În răspunsul său către Hamas Israelul „trebuie să evite moartea și suferința populației civile”

„Chiar dacă sprijinim Israelul, trebuie să fim clari că modul în care Israelul își conduce lupta împotriva Hamas este important”, spune Barack Obama, într-un articol intitulat „Gânduri despre Israel și Gaza”, publicat pe platforma Medium, scrie Le Monde.

După ce și-a declarat clar sprijinul și „solidaritatea cu poporul israelian” după „atacul oribil” efectuat de Hamas și a amintit de dreptul statului evreu „de a-și apăra cetățenii în fața unei asemenea violențe gratuite”, Barack Obama face apel la Israel să respecte dreptul internațional. „Respectul pentru aceste valori este vital atât pentru construirea de alianțe, cât și pentru convingerea opiniei internaționale – toate elementele esențiale pentru securitatea pe termen lung a Israelului”, notează democratul .

Fostul președinte al SUA recunoaște că aceasta este „o sarcină extrem de dificilă”, mai ales pentru că Hamas nu ezită „să se ascundă printre civili, punând astfel în pericol populația pe care pretinde că o reprezintă”. La fel ca Joe Biden, în timpul vizitei sale în Israel, el a amintit, de asemenea, că Statele Unite, în urma atacurilor din 11 septembrie, „nu au urmat sfaturile aliaților lor”.

„Dar lumea urmărește îndeaproape evoluția evenimentelor din regiune și orice strategie militară israeliană care ignoră costurile umane ar putea ajunge să se întoarcă împotriva” statului evreu, avertizează Barack Obama, amintind că „mii de palestinieni, dintre care mulți erau copii uciși în bombardamentele israeliene asupra Gaza și „alți sute de mii de oameni forțați să-și părăsească casele”.

Mai presus de toate, fostul președinte american critică decizia Israelului de a întrerupe „furnizarea de hrană, apă și electricitate a populației civile” . Potrivit lui Obama, această decizie nu numai că amenință să agraveze criza umanitară, dar ar putea „întări și mai mult pozițiile palestiniene pentru generații, eroda sprijinul pentru Israel în întreaga lume, ar putea juca în mâinile inamicilor Israelului și ar putea submina eforturile pe termen lung, o abordare care vizează instaurarea păcii și stabilității în regiune.

Reamintind atât drepturile israelienilor, cât și cele ale palestinienilor de a trăi în pace, Barack Obama critică deschis colonizarea „care a primit prea des sprijin tacit sau explicit din partea guvernului israelian” . El speră că va fi posibil ca „oamenii de bunăvoință să apere drepturile palestinienilor și să se opună anumitor politici ale guvernului israelian din Cisiordania și Gaza, fără a fi calificați ca antisemiți”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră