Foștilor directori ai sucursalei din Zurich a Gazprombank din Rusia au primit amenzi uriașe pentru că l-au ajutat pe muzicianul Serghei Roldugin, supranumit „portofelul lui Putin”. Dl Roldugin a plătit în jur de 30 de milioane de dolari (24 de milioane de lire sterline) între 2014 și 2016. Nu a dat nicio explicație credibilă despre unde au venit banii.
Conform legislației elvețiene, băncile sunt obligate să respingă sau să închidă conturile dacă au îndoieli cu privire la titularul contului sau la sursa banilor. Domnul Roldugin, violoncelist, este nașul fiicei mai mari a președintelui Putin, Maria. Liderul rus i-a acordat și Ordinul Alexandru Nevski, ordin de merit acordat de Federația Rusă, conform BBC.
Trei dintre bancherii condamnați sunt ruși și unul elvețian. Aceștia au primit amenzi în valoare totală de 741.000 de franci elvețieni (655.600 de lire sterline), suspendate pentru doi ani. Bărbații, care nu pot fi identificați în baza restricțiilor de raportare elvețiene, au spus că vor face apel împotriva deciziei instanței elvețiene.
Tribunalul din Zurich nu a putut dovedi că cei patru aveau îndoieli când muzicianul rus a apărut cu milioane de dolari. Dar verdictul spune că ar fi trebuit și nu au reușit să acționeze. Îi avertizează pe bancherii din toată țara că legile de due diligence vor fi aplicate.
Legăturile financiare dintre președintele rus și dl Roldugin au fost descoperite în 2016, ca parte a Panama Papers, care a implicat scurgerea a milioane de documente confidențiale de la firma de avocatură din Panama Mossack Fonseca. Informația a fost descoperită de Consorțiul Internațional de Jurnalişti de Investigație, inclusiv BBC Panorama.
În 2014, muzicianul a declarat pentru New York Times că nu este milionar. Judecătorul de la curtea din Zurich a spus că este fără îndoială că domnul Roldugin nu este adevăratul proprietar al banilor pe care i-a depus. El a spus că cei patru bancheri care au deschis conturile ar fi trebuit să pună întrebări: domnul Roldugin nu avea niciun venit aparent, deci de unde au venit banii?
Propozițiile lor sunt blânde, dar acest caz are implicații mari. Dacă banii nu erau ai domnului Roldugin, ai cui au fost? Președintele rus, aflat acum sub sancțiuni occidentale, se zvonește că are o bogăție uriașă, o parte din ea investită în străinătate.
A circulat intens în Elveția o idee, când găzduia fondurile dictatorilor, șefilor mafiei și baronilor drogurilor, că banii în sine sunt întotdeauna neutri. Acest verdict sugerează că acele zile au trecut.