Averea fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, confiscată prin hotărâre judecătorească, va fi scoasă la licitaţie. Anunţul a fost făcut de şeful Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari, relatează agenţia INFOTAG.
El a amintit că săptămâna aceasta Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a lăsat în vigoare sentinţa primei instanţei prin care Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare. De asemenea, instanţa a publicat materialele dosarului penal.
Potrivit procurorului, executorul judecătoresc va transmite bunurile către Inspectoratul Fiscal de Stat, care le scoate la licitații, iar banii sunt transferați la bugetul de stat. Averea a fost sechestrată după ce a început urmărirea penală a lui Vlad Filat, pentru a nu admite înstrăinarea acesteia.
Lista averii include patru automobile de lux în valoare totală de 4 524 195,22 lei (peste 200 mii euro), precum şi câteva clădiri, terenuri şi un alt imobil în valoare de peste 791 mil. euro (circa 400 mii euro).
Astfel, la licitaţie vor fi scoase două automobile Volkswagen Touareg, fabricate în 2013, în valoare de 1 milion de lei fiecare; Toyota Land Cruiser 200, fabricat în 2013, cu o valoare de 1,2 mil. lei; Porsche Cayenne, fabricat în 2013, cu o valoare de 1,25 mil. lei.
Totodată, urmează a fi vândute cotele pe care Vlad Filat le deţine la compania SC Kapital Invest Company SA, de 49,63% din acțiunile „Ipteh” SA, în valoare de peste 6,2 mil. lei; cota-parte din cadrul unei alte companii de 35,28% din acțiunile companiei „Ipteh” SA, în valoare de peste 4,4 mil. lei; cota-parte de 95,3% din compania SC Kapital Invest Company SA, estimată la circa 5,8 mil. lei.
De asemenea, la licitaţie vor fi scoase imobile, construcţii şi spaţii amplasate pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 65 (în total şapte bunuri). Totodată, va fi vândut un teren, cu valoare cadastrală de 1.597.859 de lei, şi o construcție amplasată pe strada Ismail 33/1 în valoare de aproape 6 mil. lei.
În lista bunurilor ce vor fi scoase la licitaţie este inclus un imobil amplasat pe strada Mitropolit Gurie Grosu 27, estimat iniţialla peste 4,6 mil. lei (circa 230 mii euro). În această casă Vlad Filat a locuit cu soţia şi cei doi copii, însă după divorţ el s-a mutat în altă casă, care, conform datelor oficiale, nu i-a aparţinut.
Avocații fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, vor contesta la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) decizia de miercuri, 22 februarie, a Curții Supreme de Justiție (CSJ) a republicii, care a respins ca inadmisibile recursurile depuse de părțile din dosarul fostului premier, condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, informează Radio Chișină, preluat de agerpres.ro.
Într-o postare pe Facebook, Casa de avocatură Popa și Asociații cataloghează decizia emisă de magistrații de la CSJ în dosarul care îl vizează pe fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, drept una ilegală și inechitabilă.
Fostul premier a fost reținut preventiv la 15 octombrie 2015, iar ulterior arestat. Vlad Filat este acuzat de corupere pasivă și trafic de influență, după ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat că i-ar fi dat în ultimii ani bani și bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. În 27 iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare și la achitarea unei amenzi de 60 de mii de lei (moldovenești). De asemenea, el nu va mai avea dreptul de a ocupa vreo funcție publică pe o perioadă de 5 ani.
Vlad Filat neagă acuzațiile, declarând ca este victima unei răfuieli politice.