Se spune că Egisto Ott ar fi vândut rușilor informații confidențiale din bazele de date occidentale, inclusiv adresa lui Christo Grozev, un jurnalist bulgar care lucrează în special pentru site-ul Bellingcat, scrie RTBF
Austria a descoperit cel mai mare caz de spionaj cu care s-a confruntat vreodată în urma unei investigații a săptămânalului german Der Spiegel și a site-ului independent rus The Insider .
Arestarea unui fost oficial al serviciilor secrete austriece dezvăluie o operațiune masivă rusă și lipsa de supraveghere a aparatului de securitate al Austriei. Cu elemente demne de un roman de spionaj: un agent dublu, smartphone-uri ce conțin date sensibile recuperate din Dunăre si care ajung în mâinile serviciilor secrete ruse, o fostă actriță de filme erotice devenită spioană...
Date recuperate din Dunăre
Mandatul de arestare pentru Egisto Ott, pe care agenția de presă AP a reușit să-l obțină, conține 86 de pagini.Egisto Ott a fost arestat pe 29 martie. Fostul ofițer al Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung, Serviciul de Securitate austriac, era însărcinat în special cu transferul datelor de smartphone ale mai multor oficiali austrieci înalți către FSB, serviciul de informații rus.
Totul a început în 2017 pe un braț lateral al Dunării. O excursie cu canoe a membrilor cabinetului ministrului de Interne Wolfgang Sobotka (ÖVP, partidul conservator), cu Katharina Nehammer, soția actualului cancelar Karl Nehammer, la bord. În timp ce încerca să se ridice, ea a răsturnat barca. Toată lumea a căzut în apă. Inclusiv telefoanele mobile...
Un specialist în securitate IT a fost desemnat să verifice dacă datele sensibile stocate pe dispozitive pot fi salvate. Și dacă nu, sa le distrugă. Dar, în schimb, el a copiat datele, conform anchetei cotidianului austriac Der Standard . Egisto Ott a pus mâna pe ele și, neștiind ce să facă cu acestea, le-a transmis, contra plată, către FSB, serviciul rus de informații.
Rețeaua Marsalek
Egisto Ott a fost apoi eliberat temporar din funcții. Acest incident, abia imaginabil, spune multe despre securitatea serviciilor de informații austriece și nu este singurul. Pentru că Egisto Ott continuă să informeze rușii în perioada 2017-2021, profitând de accesul la băncile de date confidențiale ale poliției austriece.
Egisto Ott comunică cu serviciile ruse prin intermediul unui alt fost șef al Securității, Martin Weiss care la rândul său îi transmite lui Jan Marsalek care pare în centrul acestei rețele. Cu toate acestea, bărbatul nu este în cercurile de informații. Este finanțator, de ani de zile în fruntea gigantului german de plăți internaționale Wirecard.
Wirecard se află în centrul unei fraude gigantice care a izbucnit în 2020 în plină criză Covid. Jan Marsalek dispare apoi de pe radar, împreună cu câteva miliarde de dolari. Se pare că a părăsit Germania spre Belarus. Se pare că a fost refugiat în Rusia de 4 ani sub o identitate falsă ca preot.
Actrița spioană
Potrivit investigației The Insider și Spiegel, Jan Marsalek a fost și el spion ani de zile în slujba rușilor. Se pare că a fost sedus de Natalia Zlobina, un fost model de filme erotice cunoscuta pentru rolul ei într-un film B-film cu vampiri numit „Red Lips 2: Bloodlust”. Ea a jucat rolul unui spion rus care și-a eliminat adversarii cu gaz care ataca sistemul nervos.
Natalia Zlobina l-ar fi pus pe Jan Marsalek în contact cu oameni de afaceri, dar și cu soldați ruși, dintre care unii activau în compania de mercenari Wagner.
Ott, Marsalek, Zlobina sunt doar câțiva pioni ai rețelelor rusești din Europa. Marea Britanie a arestat șase cetățeni bulgari care au fost în contact cu Jan Marsalek în urmă cu câteva luni.
Acesta din urmă ar fi ordonat, de asemenea, o spargere la Christo Grozev, redactorul-șef al The Insider, cu sediul la Viena, pe vremea când conducea ancheta colectivului de investigații Bellingcat asupra otrăvirii lui Alexei Navalny și a agentului dublu Serghei Skripal . Egisto Ott ar fi cel care a furnizat lui Jan Marsalek adresa lui Christo Grozev. Rezultatele spargerii: un laptop și un stick USB. O altă acuzație la adresa agentului dublu care ar fi furnizat serviciilor ruse o cantitate mare de informații secrete despre austrieci și europeni.
De asemenea, Egisto Ott este acuzat că a ajutat la furt și că a trimis la Moscova, la „Lubyanka”, sediul FSB, un laptop SINA, folosit de guvernele occidentale pentru a-și transmite reciproc informații confidențiale.
De asemenea, ar fi sfătuit FSB cu privire la îmbunătățirile care trebuie aduse operațiunilor lor în Europa după asasinarea în 2019 a unui oponent cecen de naționalitate georgiană și arestarea ucigașului său, Vadim Krasikov, un rus aflat încă în închisoare în Germania.
Viena, cuib de spioni?
Cu aceste dezvăluiri în cascadă, Austria pare să-și dea seama acum de amploarea lacunelor în securitatea sa. Cancelarul Karl Nehammer a convocat marți o ședință a Consiliului Național de Securitate pentru a reacționa la riscurile infiltrației ruse.
Ministrul Justiției, la rândul său, a anunțat o înăsprire a șuruburilor la legea antispionaj considerată prea laxă în Austria: pedepsește doar spionajul în defavoarea Austriei, dar nu și a altor țări sau organizații internaționale desi Viena găzduiește multe dintre ele, inclusiv agenții ONU precum Agenția Internațională pentru Energie Atomică sau Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Afacerea amintește, de asemenea, de acuzațiile de apropiere de Rusia ale partidului de extremă-dreapta FPÖ, care conduce în prezent în sondajele înainte de alegerile din septembrie. Când era ministru al Afacerilor Externe în 2018, Karin Kneissl, etichetată FPÖ, s-a remarcat în special prin invitarea lui Vladimir Putin la nuntă și i-a oferit un vals.