Austria își retrage sprijinul pentru obiectivul climatic al UE pentru 2040: Bruxelles-ul pierde un aliat-cheie

13 Mai 2025
Austria își retrage sprijinul pentru obiectivul climatic al UE pentru 2040: Bruxelles-ul pierde un aliat-cheie

Noul guvern de coaliție de la Viena a refuzat să susțină oficial obiectivul Comisiei Europene de reducere cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040, alimentând presiunile asupra Bruxelles-ului de a atenua această țintă ambițioasă. Deși fosta ministră a Mediului, ecologista Leonore Gewessler, sprijinise deschis propunerea, actuala administrație — formată din conservatori, social-democrați și liberali — adoptă o abordare mai prudentă, evitând angajamente ferme și semnalând o reorientare a politicii climatice austriece, scrie Politico

Austria, prin noul său guvern, a refuzat să susțină recomandarea Comisiei Europene privind reducerea cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040, retrăgând astfel sprijinul așteptat pentru un obiectiv aflat deja sub presiune.

Deși Viena nu și-a exprimat niciodată în mod explicit acordul față de această țintă, fosta ministră a Mediului din Austria, Leonore Gewessler, a fost printre primii oficiali care au salutat în februarie 2024 propunerea Comisiei. Ea a subliniat atunci că Austria își propune oricum atingerea neutralității climatice până în 2040.

Însă, după ieșirea Verzilor din guvern, noua coaliție aflată la putere adoptă o poziție mai prudentă. „Este esențial ca obiectivul climatic pentru 2040 să sprijine competitivitatea Europei, inclusiv în domeniul tehnologiilor verzi, securitatea alimentară și o tranziție justă”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii și Mediului din Austria pentru Politico.

Acesta a adăugat că guvernul va aștepta propunerea concretă a Comisiei înainte de a lua o decizie, întrucât „detaliile contează” pentru atingerea obiectivului.

Retragerea Austriei sporește astfel presiunea politică asupra Comisiei Europene, care a amânat pe termen nedefinit prezentarea unei propuneri legislative pentru ținta din 2040, prevăzută inițial pentru sfârșitul lunii martie, din cauza lipsei de sprijin suficient din partea statelor membre.

Comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, analizează în prezent posibilitatea introducerii unor „mecanisme de flexibilitate” care să mențină cifra de 90%, dar să permită, de exemplu, ca o parte din reducerea emisiilor să fie realizată prin achiziționarea de credite de carbon internaționale, în baza acordului climatic de la Paris.

Franța și noua coaliție guvernamentală din Germania sprijină deja această idee. Criticii avertizează însă că o astfel de abordare ar submina integritatea cadrului politicii climatice a Uniunii Europene.

Ministerul austriac a evitat să răspundă direct la întrebarea Politico privind sprijinul pentru utilizarea creditelor de carbon externe, limitându-se să menționeze că „Wopke Hoekstra a semnalat deja o abordare pragmatică” în privința obiectivului climatic pentru 2040.

Purtătorul de cuvânt a insistat totuși că noul guvern rămâne „angajat” față de obiectivele existente ale UE și ale Austriei privind neutralitatea climatică, precum și față de „implementarea cerințelor legale europene adoptate până în prezent”.

Cu toate acestea, este clar că noua coaliție guvernamentală — formată din Partidul Poporului (ÖVP, conservator), Social-Democrați și liberalii de la NEOS — tratează politica de mediu cu o prioritate mai scăzută față de fosta coaliție ÖVP-Verzi. La preluarea mandatului, guvernul a desființat așa-numitul „super-ministru verde” al lui Gewessler — funcție care cumula responsabilitățile pentru climă, mediu, energie, mobilitate și politică tehnologică — și a reintegrat temele climatice în Ministerul Agriculturii, condus de conservatori. De asemenea, coaliția a decis eliminarea „bonusului climatic” — un mecanism inovator de redistribuire către cetățeni a veniturilor obținute din taxarea CO₂.

Întrebat dacă poziția actuală privind obiectivul pentru 2040 reprezintă o inversare a celei asumate de guvernul anterior, ministerul a refuzat să comenteze, invocând faptul că este nevoie de consultări interne la nivel guvernamental și cu landurile federale pentru a adopta o poziție oficială.

Gewessler a acționat ocazional fără sprijinul partenerilor conservatori de coaliție, cum a fost cazul votului în favoarea Regulamentului european pentru refacerea naturii, vot exprimat împotriva voinței ÖVP. Cu toate acestea, susținerea sa pentru obiectivul de reducere a emisiilor cu 90% până în 2040 nu a fost contestată la acea vreme.

„În calitate de ministru responsabil în Consiliu, Leonore Gewessler a subliniat că obiectivul de reducere a emisiilor trebuie stabilit pe baza dovezilor științifice și, prin urmare, a salutat recomandarea fundamentată științific pentru o țintă de 90%,” a declarat un purtător de cuvânt al Verzilor austrieci.

„Această poziție nu a fost explicit convenită în cadrul guvernului de atunci, dar, în principiu, guvernul Austriei și-a bazat pozițiile pe date științifice,” a adăugat acesta.

Consiliul consultativ științific al UE a recomandat stabilirea unui obiectiv climatic de cel puțin 90% până în 2040.

Alte stiri din Externe

Ultima oră