„Au mai rămas între 30 și 45 de zile pentru ca ofensiva ucraineană să reușească”, a spus șeful statului major american Mark Milley

10 Sep 2023
„Au mai rămas între 30 și 45 de zile pentru ca ofensiva ucraineană să reușească”, a spus șeful statului major american Mark Milley

Într-un interviu acordat BBC , generalul Mark Milley, șeful statului major american, afirmă că „mai au mai rămas aproximativ 30 până la 45 de zile”, o fereastră suficientă pentru ca ucrainenii să reușească contraofensiva înainte ca condițiile climatice să se deterioreze, să fie tot mai frig și ca noroiul să facă sarcina mult mai dificilă pentru Ucraina, scrie Le Monde. El recunoaște că ofensiva lansată la începutul lunii iunie s-a desfășurat mai încet decât se aștepta.

Ucraina mai are puțin mai mult de 30 de zile de luptă înainte ca vremea să-și împiedice contraofensiva, spune ofițerul militar american de rang înalt.

„Luptele grele continuă, ucrainenii continuă să avanseze într-un ritm foarte constant pe frontul rusesc”, adaugă generalul, care consideră că este prea devreme pentru a stabili dacă contraofensiva a eșuat.

„Sunt bătălii care nu s-au terminat.”

„Am spus chiar la începutul acestui [război] că acesta va fi lung, lent, greu și va produce un mare număr de victime și exact asta este”, a spus generalul Milley.

În același interviu, amiralul Sir Tony Radakin, șeful statului major al apărării din Marea Britanie, a declarat că „Ucraina câștigă și Rusia pierde”.

„Aceasta se datorează faptului că scopul Rusiei a fost de a subjuga Ucraina și de a o pune sub controlul Rusiei”, a spus el.

„Asta nu s-a întâmplat și nu se va întâmpla niciodată și de aceea Ucraina câștigă”.

El a adăugat că Ucraina înregistrează progrese în lupta sa pentru recâștigarea teritoriului, după ce a recuperat 50% din terenul ocupat de Rusia.

Progresul Ucrainei s-a datorat, de asemenea, faptului că comunitatea internațională „a aplicat presiuni economice și diplomatice, iar Rusia suferă din cauza asta”, a spus el.

Ucrainenii susțin, la rândul lor, că au depășit prima linie de apărare rusă din Sud la Robotyne.

 „Progresul Ucrainei se datorează și presiunii economice și diplomatice din partea comunității internaționale, iar Rusia suferă ca urmare”, adaugă el.

Între timp, alianța lui Vladimir Putin cu Coreea de Nord arată că președintele rus se află într-o „stare de disperare”, a spus adm Radakin.

El a spus că legăturile dintre cele două țări arată cât de puțini parteneri au mai rămas în Rusia.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un plănuiește să viziteze Rusia luna aceasta pentru a se întâlni cu Putin pentru discuții despre arme.

Se spune că cei doi lideri intenționează să discute livrarea de arme nord-coreene Moscovei arme pentru a-și sprijini lupta în Ucraina.

Există îngrijorare atât la Washington, cât și la Seul cu privire la ceea ce va obține Coreea de Nord în schimbul unui acord de arme, ceea ce ar putea duce la o cooperare militară sporită între cele două țări din Asia.

Alianța a fost „o reflectare a greșelii catastrofale pe care Rusia a făcut-o prin invadarea Ucrainei”, a spus Radakin.

Și a fost, de asemenea, o reflectare a situației interne din Rusia, a spus el.

„Trebuie să te uiți la faptul că economia [Rusia] este sub presiune, sancțiunile au un impact mai mare. Nu are o mulțime de parteneri internaționali.

„S-a pierdut o jumătate de milion de oameni care au fugit din țară. Mai sunt cel puțin un milion care vor să părăsească țara.

„Se luptă să aibă destui oameni care să susțină în continuare războiul”, a spus el.

Cu privire la subiectul lui Donald Trump, generalul Milley a spus că supunerea armatei americane este „față de constituție”, când a fost întrebat dacă va servi un comandant șef care se afla în închisoare.

Donald Trump, care speră să fie candidatul republican la alegerile din SUA din 2024, se confruntă cu multiple acuzații penale care l-ar putea duce la închisoare dacă va fi găsit vinovat.

„Depunem jurământul pentru un document, constituția Statelor Unite ale Americii”, a spus el.

„Așa că vom fi mereu fideli acelei constituții, indiferent de cine ocupă Casa Albă”.

El a spus că armata se va supune tuturor ordinelor legale de la oricine este președintele ales în mod corespunzător al Statelor Unite.

Generalul Milley a exclus să intre în politică și a spus că „va candida pentru cel mai bun bunic” când se va retrage în câteva săptămâni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră