Atacurile rusești asupra porturilor de la Dunăre vor încetini exportul de cereale, alte rute trebuie îmbunătățite, a spus președintele României

07 Sep 2023
Atacurile rusești asupra porturilor de la Dunăre vor încetini exportul de cereale, alte rute trebuie îmbunătățite, a spus președintele României

Atacurile rusești asupra porturilor fluviale de la Dunăre din Ucraina vor încetini exportul de cereale, iar alte rute trebuie îmbunătățite, a spus președintele României, Klaus Iohannis citat de The Guardian

Din iulie, când Moscova a abandonat un acord care ridica de facto blocada rusă a portului Ucrainei la Marea Neagră, Rusia a lovit în mod repetat porturile fluviale ucrainene care se află peste Dunăre față de România, a informat Reuters.

Portul Constanța din România la Marea Neagră este cea mai mare rută alternativă de export a Ucrainei, cu cereale care sosesc pe drumuri, pe calea ferată sau pe șlep pe Dunăre. Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

Președintele Iohannis, vorbind miercuri seara la un summit al țărilor din cadrul Inițiativei Trei Mări de la București, a declarat:

Bineînțeles că atacurile asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre sunt o problemă uriașă. Desigur, va încetini, într-un fel, exporturile.

Vom spori celelalte rute, am acceptat transporturi maritime ucrainene prin apele noastre teritoriale românești din largul Mării Negre, vom continua să sporim exporturile pe calea ferată și pe șosea.

Vorbind la aceeași conferință de presă, prim-ministrul croat, Andrej Plenković, a declarat că țara sa a oferit acces la Mediterana prin porturile sale și că Ministerul Transporturilor lucrează cu Comisia Europeană și Ucraina.

România este una dintre cele cinci țări din estul UE, alături de Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia, care au înregistrat o creștere a importurilor de cereale ucrainene de la invazia rusă, care a denaturat piețele locale și a provocat proteste din partea fermierilor, ceea ce a determinat UE să aprobe restricții comerciale temporare.

Vorbind prin link video la summit, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a cerut țărilor să nu extindă interdicția.

„Ucraina este ferm împotriva oricăror restricții suplimentare privind exportul cerealelor noastre”, a spus el.

„Fermierii din diferite țări folosesc furaje ucrainene în beneficiul fermelor lor. Companiile din diferite țări câștigă bani pe tranzit. Și acesta este un beneficiu pentru întreaga economie europeană.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră