Uniunea Europeană a anunțat luni că a luat primele sancțiuni ca răspuns la „atacuri hibride” pe teritoriul său împotriva agenților ruși acuzați de acțiuni „destabilizatoare” în Uniunea Europeană, scrie SudOuest
Această primă listă de persoane sancționate include, printre altele, unitatea 29155 a GRU, serviciul rus de informații militare, „cunoscut pentru implicarea sa în asasinate în străinătate și acțiuni de destabilizare, precum atacuri cu bombă și atacuri cibernetice în toată Europa ”, potrivit unui comunicat de presă al UE.
UE și NATO acuză Moscova că efectuează așa-zise atacuri hibride, acte de sabotaj, incendiere sau chiar tentative de asasinat , pentru a destabiliza tabăra occidentală și a o descuraja să-și continue sprijinul pentru Ucraina în război cu Rusia. Aceste sancțiuni, deja aprobate vineri de UE, au fost adoptate oficial luni de miniștrii de externe ai UE, reuniți la Bruxelles.
Atacurile cibernetice și dezinformarea
În total, 16 persoane fizice și trei entități sunt vizate de aceste sancțiuni, potrivit acestui text. Aceste măsuri - înghețarea activelor în UE, interdicția de a călători în Uniunea Europeană, precum și interdicția companiilor europene să le finanțeze - au fost decise în cadrul unui nou regim de sancțiuni adoptat în octombrie. Acesta este diferit de cel folosit împotriva Rusiei ca răzbunare pentru invazia sa în Ucraina în februarie 2022.
De asemenea, europenii acuză Moscova de atacuri cibernetice și dezinformare, în special în timpul alegerilor UE. România a anulat astfel primul tur al alegerilor prezidențiale , din cauza suspiciunilor de fraudă și manipulare electorală din partea Rusiei.
În ceea ce privește Africa, unde europenii sunt îngrijorați de influența tot mai mare a Moscovei, UE a sancționat „Grupul Panafrican pentru Comerț și Investiții”, pe care îl acuză de dezinformare în beneficiul Rusiei, în special în Republica Centrafricană și Burkina Faso.
Narațiune pro-rusă
Europenii au vizat și „inițiativa africană”, o agenție de informare acuzată că a răspândit „propaganda” și „dezinformarea” rusească pe continentul african. Au fost vizați și doi agenți ruși, printre care și Artem Kureev, un înalt oficial al serviciului rus de informații militare (GRU), care a preluat operațiunile grupului Wagner în Africa după moartea liderului său, Yevgeny Prigojin.*
Cei 27 au decis, de asemenea, să vizeze campania „Doppelganger”, acuzată de dezinformare digitală , prin sancționarea Sofiei Zakharova, șefa departamentului Tehnologii Informaționale și Comunicațiilor sub președintele rus Vladimir Putin. Site-urile Doppelganger, considerate legate de Rusia, imită mass-media occidentală din UE și din alte părți pentru a prezenta o narațiune pro-rusă în jurul Ucrainei.
Un om de afaceri moldovean, Anatoli Prizenko, a fost, de asemenea, sancționat pentru că a coordonat trimiterea în Franța a mai multor cetățeni moldoveni în octombrie 2023. Aceștia din urmă au fost acuzați că se află în spatele unei campanii de etichetare a Stelelor lui David pe zidurile Parisului, la scurt timp după atacul Hamas asupra Israel la 7 octombrie 2023, cu scopul de a destabiliza societatea franceză. Franța găzduiește cele mai mari comunități evreiești și musulmane din Europa.