Atac armat într-o biserică ”Martorii lui Iehova” în Germania. Mai mulți decedați și răniți

10 Mar 2023
Atac armat într-o biserică ”Martorii lui Iehova” în Germania. Mai mulți decedați și răniți

Șapte persoane, inclusiv un copil nenăscut, au fost ucise într-un atac la o sală de întâlnire a Martorilor lui Iehova din orașul german Hamburg, a spus poliția. Se spune că bărbatul înarmat a acționat singur în atacul de joi și, mai târziu, și-a luat viața. Motivele lui sunt necunoscute. Suspectul, numit doar Philipp F, în vârstă de 35 de ani, este un fost membru al comunității religioase, care avea „resentimente”.r Acum au apărut imagini dramatice care par să-l arate pe suspect care trăgea mai multe cartușe printr-o fereastră a sălii, anunță BBC.

El este un fost membru al comunității religioase, care a avut „resentimente”, a spus poliția la un briefing. Toți cei împușcați erau cetățeni germani. Ofițerii au fost chemați joi în jurul orei 21:15 (20:15 GMT), pentru a afla că au fost trase focuri de armă în clădirea de pe strada Deelböge, cartierul Gross Borstel, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Holger Vehren. Ofițerii care au intrat au găsit persoane care „s-ar putea să fi fost grav rănite de arme de foc, unele dintre ele mortale”, a spus el.

"Ofițerii au auzit și o împușcătură din partea superioară a clădirii și au urcat la etaj, unde au găsit și o persoană. Până acum nu avem indicii că vreun făptuitor ar fi fugit". Se crede că oamenii s-au adunat, posibil pentru un studiu biblic, când atacul a început în jurul orei 21:00, ora locală.

Gregor Miesbach, care l-a filmat pe bărbatul înarmat împușcând printr-o fereastră de la primul etaj, a declarat pentru ziarul Bild: „Nu mi-am dat seama ce se întâmplă. Filmam cu telefonul și mi-am dat seama doar prin zoom că cineva trage în locul de întâlnire a Martorilor lui Iehova. „Am auzit împușcături puternice... Am văzut un bărbat cu o armă de foc trăgând printr-o fereastră și l-am filmat”, a spus el.

Lara Bauch, o studentă în vârstă de 23 de ani care locuiește în apropiere, a declarat agenției de presă DPA că „au fost aproximativ patru rafale de focuri de armă - au fost trase mai multe focuri  - cu intervale care au durat aproximativ 20 de secunde până la un minut”. Ea a spus că de la fereastra ei putea vedea o persoană alergând frenetic de la parter la primul etaj. „Bărbatul purta haine de culoare închisă și se mișca repede”, a adăugat ea.

O alertă a fost trimisă pe aplicația federală de avertizare, NINAwarn, în jurul orei 21:00, ora locală, spunându-le localnicilor că „unul sau mai mulți autori necunoscuți au împușcat în oameni dintr-o biserică”. Locuitorilor li s-a spus să nu-și părăsească casele pe fondul operațiunii de poliție în desfășurare. Imaginile au arătat poliția escortând oamenii din sala de ședințe, unii către ambulanțe. Ministrul de Interne din Hamburg, Andy Grote, a declarat pe Twitter că forțele speciale ale poliției și un număr mare de ofițeri au fost trimiși la fața locului. Motivele din spatele atacului erau „încă complet neclare”.

Vineri dimineață, cancelarul german Olaf Scholz a descris-o drept „un act brutal de violență”, spunând că gândurile sale sunt la victime și la rudele acestora. Într-o declarație, comunitatea Martorilor lui Iehova din Germania a spus că este „profund întristată de atacul oribil asupra membrilor săi la Sala Regatului din Hamburg după o slujbă religioasă”.

Experții criminalistici în costume albe au lucrat toată noaptea în interiorul puternic luminat al casei de întâlnire. Martorii lui Iehova sunt membri ai unei mișcări religioase creștine, fondată în SUA la sfârșitul secolului al XIX-lea. În cel mai recent raport din 2022, mișcarea spune că există aproximativ 8,7 milioane de Martori ai lui Iehova în întreaga lume, inclusiv aproximativ 170.000 în Germania. În orașul Hamburg, se crede că există aproape 4.000 de membri ai organizației. Martorii lui Iehova sunt probabil cel mai bine cunoscuți pentru munca lor evanghelică din ușă în ușă; mărturisind din casă în casă și oferind literatură biblică.

Deși se bazează pe creștini, grupul consideră că Bisericile creștine tradiționale s-au abătut de la adevăratele învățături ale Bibliei și nu funcționează în deplină armonie cu Dumnezeu. Germania are unele dintre cele mai stricte legi privind armele din Europa, inclusiv o clauză conform căreia orice persoană cu vârsta sub 25 de ani trebuie să treacă o evaluare psihologică înainte de a obține o licență de armă.

În 2021, în Germania existau aproximativ un milion de proprietari privați de arme, potrivit Registrului Național al Armelor de Foc. Acestea reprezintă 5,7 milioane de arme de foc legale și piese de arme de foc, majoritatea deținute de vânători.

După ce au fost efectuate arestări în masă în decembrie anul trecut în legătură cu un presupus complot de răsturnare a guvernului, autoritățile germane plănuiesc să înăsprească și mai mult legile țării privind armele.

Alte stiri din Externe

Ultima oră