Potrivit ultimului raport dat publicității de autorități, 213 persoane au murit din cauza inundațiilor. Autoritățile se așteaptă ca acest numar să crească, scrie Le Figaro
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și soția sa, Regina Letizia, au sosit duminică după-amiaza devreme la Paiporta, lângă Valencia, unul dintre orașele cele mai îndoliate de tragicele inundații care au devastat în această săptămână sudul țării - estul țării, potrivit imaginilor televiziunii naționale. (TVE). Însoțiți de prim-ministrul Pedro Sánchez, suveranii trebuie să meargă apoi la Chiva, un alt oraș de lângă Valencia, puternic lovit de această tragedie, care a făcut deja cel puțin 214 morți.
Delegația a fost întâmpinată de strigăte care îi numeau „asasini”, scandate de localnicii furiosi. Într-un videoclip publicat de site-ul de știri online Eldiario.es , vedem locuitori din zonele dezastrelor aruncând pietre către oficiali, protejați de umbrele. Potrivit unui jurnalist AFP prezent la fața locului, mulțimea chiar a aruncat cu noroi în fețele celor doi suverani.
Polițiști călare au intrat în zonă pentru a încerca să despartă autoritățile de oamenii revoltați, scrie ziarul spaniol. Regele Felipe al VI-lea a încercat, în zadar, să calmeze lucrurile discutând cu unii dintre cetățenii care au criticat o vizită oficială la șase zile după catastrofă. S-au auzit și strigăte de „demisia lui Mazón”.
La două ore după sosirea lor, regii s-au urcat în mașină pentru a pleca. Un soldat a strigat „Trăiască regele, trăiască Spania”. Un bărbat, lângă el: „Ghilotină!” După plecarea monarhilor, tractoarele, camioanele și voluntarii au reluat lucrările de curățenie într-una dintre municipalitățile cele mai afectate de catastrofă.
Suveranii s-au deplasat la centrul de criză înființat de autorități, unde au primit ultimele informații cu privire la operațiunile de ajutorare, a spus casa regală într-un mesaj pe X. Ei trebuie apoi să meargă la Chiva, un alt oraș de lângă Valencia lovit puternic de tragedie.
Numarul mortilor ar trebui să crească
La cinci zile de la această vreme rea, care a provocat cel mai grav dezastru natural din istoria țării conform guvernului, căutările continuă pentru găsirea celor dispăruți, curățarea drumurilor și refacerea infrastructurii distruse de torenții de noroi.
Autoritățile se așteaptă ca bilanțul să crească. „Mai sunt de curățat parter sau garaje, subsoluri și parcări inundate și este previzibil ca în aceste spații să se afle persoane decedate ”, a declarat ministrul Transporturilor, Oscar Puente.
La Vatican, Papa Francisc a spus duminică „rugați-vă pentru Valencia și pentru alți oameni din Spania care suferă atât de mult în acest moment ”.
„Provocări ale vieții noastre”
„Ne confruntăm cu provocarea vieții noastre, dar vom găsi soluțiile ”, a asigurat sâmbătă președintele conservator al regiunii Valencia, Carlos Mazón, criticat pentru că a trimis un mesaj de alertă telefonică târziu locuitorilor marți seara, în timp ce serviciile meteorologice au plasat regiunea în „alerta roșie” dimineața.
Această vizită regală vine în momentul în care agenția spaniolă de meteorologie (Aemet) a emis o nouă alertă portocalie pentru ploi abundente în regiunea Valencia, în special în conurbația Valenciană și în prov
„Pare sfârșitul lumii”
Potrivit ultimului raport dat publicității sâmbătă seara de autorități, 213 persoane au murit din cauza inundațiilor. Marea majoritate a acestora (210) au murit în regiunea Valencia, alte două victime fiind raportate în Castilia-la-Mancha și o a treia în Andaluzia.
Autoritățile se așteaptă ca bilanțul să crească pe măsură ce epavele de mașini acumulate în tuneluri și parcări subterane din zonele cele mai afectate sunt acum examinate metodic. Numărul exact al persoanelor dispărute rămâne necunoscut în această etapă.
Pe teren, populația rămâne în fața unei situații complicate, din cauza pagubelor cauzate de vremea rea infrastructurii de transport și telecomunicații. În multe comunități, grămezi de mașini acoperite cu nămol și resturi rămân pe drumuri.
„Facem curățenie de trei zile. Totul este acoperit de noroi ”, a declarat Helena Danna Daniella, proprietara unui bar-restaurant din Chiva, un oraș de 17.000 de locuitori la vest de Valencia, printre cele mai afectate de inundații, pentru un jurnalist AFP.
„Se vede ca sfârșitul lumii ”, adaugă această tânără de treizeci de ani, care spune că este încă în șoc la cinci zile după vremea rea. Oamenii prinși în valuri furioase „cereau ajutor și nu puteam face nimic (...) Te înnebunește. Căutăm răspunsuri și nu le găsim . ”
Noi arestări
Confruntat cu această situație haotică, Pedro Sánchez a anunțat sâmbătă trimiterea a 5.000 de soldați suplimentari în regiune, ducându-le puterea totală la 7.500, „cea mai mare desfășurare de forțe armate efectuată vreodată în Spania în timp de pace” , potrivit acestuia. La acești militari li se vor adăuga 5.000 de polițiști și gardieni civili responsabili cu susținerea celor 5.000 de colegi aflați deja la sol. În portul Valencia este așteptată și o navă amfibie din Marina Spaniolă, inclusiv săli de operație.
Potrivit poliției, în jur de douăzeci de noi arestări au avut loc și sâmbătă seara pentru fapte de furt și jaf. Infracțiuni denunțate de autorități, care au promis că vor restabili ordinea.
„Sunt oameni care s-au simțit singuri, neputincioși, neprotejați ”, a recunoscut Carlos Mazón sâmbătă seara. Dar „Vreau să transmit un mesaj clar, vom ajuta toate gospodăriile ”, a adăugat el, subliniind „ spiritul de solidaritate” al locuitorilor. Vineri și sâmbătă, mii dintre aceștia au mers pe jos cu lopeți și mături în cele mai afectate comunități, pentru a-i ajuta pe cei afectați. Aceste mișcări au îngreunat pe alocuri serviciile de urgență prin blocarea drumurilor.
Această situație a determinat autoritățile să limiteze accesul în anumite localități. Guvernul de la Valencia a limitat astfel numărul voluntarilor autorizați să meargă în suburbiile de sud ale orașului la 2.000 duminică și a restricționat accesul în 12 localități.