Armatele occidentale rămân fără muniție pe care să o dea Ucrainei, avertizează NATO

04 Oct 2023
Armatele occidentale rămân fără muniție pe care să o dea Ucrainei, avertizează NATO

Armatele occidentale rămân fără muniție pe care să o dea Ucrainei, au avertizat marți oficialii NATO și britanici, în timp ce au îndemnat națiunile blocului să intensifice producția pentru a „menține Ucraina în lupta împotriva invadatorilor ruși”, scrie CNN

Vestea despre posibilele deficite de muniție vine după ce banii pentru cumpărarea de arme pentru Ucraina nu au fost incluși într-un proiect de lege de cheltuieli temporare, adoptat de Congresul SUA în weekend, pentru a evita închiderea guvernului federal.

O nouă incertitudine cu privire la viitorul ajutorului american a apărut marți, când președintele Camerei SUA, Kevin McCarthy, care a susținut sprijinul Ucrainei, a fost înlăturat din poziția sa de conducere de colegii republicani.

Evoluțiile sunt o veste îngrijorătoare pentru Ucraina, deoarece războiul cu Rusia se află la cea de-a 20-a lună și ridică semne de întrebare dacă Moscova se poate simți capabilă să depășească promisiunile vestice.

Fundul sacului este acum vizibil”, a spus adm. Rob Bauer din Olanda, președintele Comitetului militar al NATO și cel mai înalt oficial militar al NATO, despre stocul de muniții din Occident, marți, în timpul unei discuții la Forumul de Securitate de la Varșovia.
Dăm sisteme de arme Ucrainei, ceea ce este grozav, și muniție, dar nu din depozite pline. Am început să dăm din depozitele pe jumătate pline sau mai mici din Europa”, iar acele depozite sunt acum epuizate, a spus Bauer.

Între timp, analiștii avertizează că „arsenalul democrației” american trebuie să înceapă să lucreze ore suplimentare, altfel efortul de război al Ucrainei ar putea fi în dificultate.

„Statele Unite și aliații săi trimit în Ucraina o gamă largă de muniții, dar acestea nu sunt produse sau livrate atât de repede pe cât este necesar”, a scris săptămâna trecută Thomas Warrick, coleg nerezident al Consiliului Atlantic.

Warrick a scris că, pe măsură ce Ucraina a întârziat începutul ofensivei de vară pentru a aduce mai multă muniție și echipament pe linia frontului, Rusia a reușit să construiască apărări care au atenuat semnificativ avansurile ucrainene.

Dar evenimentele recente de la Washington pun la îndoială proviziile – și poziția Ucrainei pe câmpul de luptă.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră