SUA: Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a fost destituit, o premieră istorică

04 Oct 2023
SUA: Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a fost destituit, o premieră istorică

Camera Reprezentanților SUA și-a destituit marți președintele Kevin McCarthy, o premieră istorică. Aripa dreaptă a Partidului Republican l-a criticat pentru că a negociat cu opoziţia democrată un buget provizoriu pentru finanţarea administraţiei federale și că a încheiat un „acord secret” cu președintele Joe Biden privind un posibil pachet pentru Ucraina, scrie France24

Este o premieră în istoria Congresului american: liderul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a fost demis din funcție marți, 3 octombrie, victima unor certuri fratricide din cadrul partidului său.

După o dezbatere tensionată între conservatorii din hemiciclu, 216 aleși au votat pentru demiterea lui, inclusiv opt republicani, împotriva a 210. Imediat după acest rezultat fără precedent, un în ciuda a tot zâmbitor Kevin McCarthy a fost înconjurat de membri ai partidului său, care l-au îmbrățișat și l-au zguduit. mana lui.

Votul deschide o perioadă de puternice turbulențe în camera inferioară, unde trebuie ales un înlocuitor, ceea ce se anunță foarte complicat. A venit după ce un ales din dreapta americană, Matt Gaetz, a depus o moțiune de demitere a „speakerului”, chiar dacă era membru al partidului său.

Acest oficial ales din Florida îl critică în principal pe Kevin McCarthy pentru că a negociat cu aleșii democrați un buget provizoriu pentru finanțarea administrației federale, la care mulți conservatori s-au opus.

El îl acuză și că a încheiat un „acord secret” cu președintele Joe Biden privind un posibil pachet de ajutor pentru Ucraina. Cu toate acestea, aripa dreaptă a Partidului Republican se opune ferm eliberării de fonduri suplimentare pentru Kiev, considerând că acești bani ar trebui folosiți în schimb pentru a lupta împotriva crizei migrației de la granița dintre Statele Unite și Mexic.

Și nu contează că imensa majoritate a grupului parlamentar al lui Kevin McCarthy l-a susținuto public: adeptii lui Trump aveau un veto de facto în Cameră, având în vedere majoritatea subțire republicană din această instituție.

Fără sprijin democrat

Kevin McCarthy a părut pentru o vreme să se gândească că își va salva funcția, sperând că calculele politice vor prevala și că va putea extrage sprijin de la democrați în schimbul unor concesii. Efort irosit.

„Depinde de Partidul Republican să pună capăt războiului civil republican în Parlament”, a spus liderul democrat Hakeem Jeffries într-o scrisoare, după o întâlnire lungă de marți cu grupul său parlamentar. 

"Motivele pentru a-i lăsa pe republicani să-și gestioneze propriile probleme sunt nenumărate. Lăsați-i să se tăvălească în mocirla incompetenței lor și a incapacității lor de a guverna", a spus implacabil alesul progresist Pramila Jayapal.

Un semn al dezacordurilor care îi sfâșie pe republicani, aleșii conservatori s-au unit în cameră pentru a argumenta pentru și împotriva lui Kevin McCarthy. "Suntem la marginea prăpastiei. Mai avem doar câteva minute pentru a ne veni în fire și a ne da seama de pericolul grav", a îndemnat alesul republican Tom McClintock înainte de vot. Dacă moțiunea de cenzură va trece, „Camera va fi paralizată”, „democrații se vor bucura de disfuncționalitățile republicane, iar populația va fi pe bună dreptate furioasă”, a spus el.

Colegul său Tom Cole a avertizat despre „haosul” în care Camera și republicanii ar fi cufundați dacă Kevin McCarthy ar fi destituit. „Haosul este președintele McCarthy”, a răspuns Matt Gaetz. „Haosul este cineva în care nu se poate avea încredere.”

Ce îi rezervă viitorul lui McCarthy?

Aceste lupte interne expuse în plină zi l-au făcut pe fostul președinte republican Donald Trump să reacționeze. „De ce își petrec republicanii timpul certându-se între ei, de ce nu se luptă cu democrații de stânga radicală care ne distrug țara?”, a scris el pe platforma sa Truth Social.

Un astfel de vot nu a avut loc de mai bine de un secol în Statele Unite și niciun "speaker" nu a fost vreodată înlăturat din postul său.

Ar putea Kevin McCarthy, 58 de ani, să încerce să se întoarcă la locul său? Ipoteza nu este exagerată, pentru că are dreptul să candideze din nou. Pe propriul risc: fusese deja ales cu forța în ianuarie, din cauza majorității republicane foarte subțire. 

Pentru a ajunge la post, a trebuit să facă concesii enorme cu aproximativ douăzeci de trumpişti, inclusiv posibilitatea ca orice oficial ales să aibă puterea să cheme la vot pentru a-l îndepărta. O promisiune care a revenit să-l destituie marți.

Alte stiri din Externe

Ultima oră