Armata israeliană și-a intensificat atacurile asupra Gaza într-o manieră „foarte semnificativă”

28 Oct 2023
Armata israeliană și-a intensificat atacurile asupra Gaza într-o manieră „foarte semnificativă”

Armata israeliană a anunțat vineri seară că și-a intensificat atacurile „foarte semnificativ” în Fâșia Gaza, scrie France Info 

Acestea sunt „cele mai mari lovituri” împotriva Gazei de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, potrivit canalului public de televiziune israelian Kan. „Vom continua să lovim în orașul Gaza și împrejurimile sale”, a anunțat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, într-o declarație televizată.

El a cerut locuitorilor orașului Gaza să se mute în sud. „ Armata israeliană lucrează puternic în toate dimensiunile pentru a atinge obiectivele războiului ”, a scris el pe X.

„Suntem pregătiți să apărăm în toate arenele. Acționăm pentru a proteja interesele de securitate ale statului Israel”, a spus el.

Aripa militară a grupării teroriste Hamas, Brigăzile Izz ad-Din al-Qassam, a declarat că se confruntă cu forțele israeliene în Gaza și că au loc „confruntări violente” lângă Beit Hanoun, în partea de nord a enclavei palestiniene, și Bureij în centru, scrie Times Of Israel

Comunicațiile și internetul au fost întrerupte în Fâșia Gaza, potrivit guvernului Hamas la putere pe teritoriul palestinian. Compania palestiniană de telecomunicații Jawwal a confirmat întreruperea.

Pentru a doua noapte consecutiv, vineri 27 octombrie, armata israeliană și-a filmat vehiculele blindate în acțiune în Gaza.  "A fost o operațiune coordonată de forțele noastre. A durat până în zori, nu am avut răni", a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. IDF a luat cu asalt o plajă la sud de Gaza, dinspre mare.

Oficialii americani și israelieni au declarat pentru ABC News că incursiunea terestră israeliană în Gaza nu a fost ofensiva pe scară largă așteptată pe care Israelul a amenințat-o de trei săptămâni – menită să desființeze Hamas după atacul său devastator din 7 octombrie în Israel. În acea dimineață de sâmbătă, aproximativ 2.500 de teroriști au intrat în Israel pe uscat, pe mare și pe aer, ucigând peste 1.400 de oameni, majoritatea civili în casele lor și la un festival de muzică în aer liber din comunitățile de graniță din sudul Israelului. Hamas și facțiunile teroriste aliate au târât, de asemenea, peste 220 de ostatici, inclusiv aproximativ 30 de copii, în Fâșia Gaza, unde rămân captivi.

O sursă americană anonimă a declarat pentru ABC că operațiunea de vineri a fost încă una limitată. Iar purtătorul de cuvânt al IDF, Peter Lerner, a spus că activitatea nu a fost operațiunea majoră la care a fost așteptată de la devastatorul atac terorist.

Vineri seara, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a refuzat în mod repetat să comenteze asupra activităților și a spus că Washingtonul nu va trasa „linii roșii” pentru Israel.

„Nu tragem linii roșii pentru Israel”, a spus Kirby vineri la un apel cu reporterii. „Vom continua să-i sprijinim”, dar „de la început avem și vom continua să avem conversații despre modul în care fac acest lucru”.

Ministrul Apărării Yoav Gallant a declarat mai devreme unui mic grup de reporteri străini că Israelul se așteaptă la o ofensivă terestră lungă și dificilă în Gaza în curând. „Va dura mult timp” pentru a demonta rețeaua vastă de tuneluri a Hamas, a spus el, adăugând că se așteaptă la o fază lungă de lupte de intensitate scăzută, pe măsură ce Israelul distruge „buzunarele de rezistență”.

Hamas a cerut mai devreme țărilor lumii să „acționeze imediat” pentru a opri răspunsul Israelului la masacrul său din 7 octombrie

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră