Armata israeliană se pregătește pentru o posibilă incursiune la sol în Liban, spune șeful armatei

26 Sep 2024
Armata israeliană se pregătește pentru o posibilă incursiune la sol în Liban, spune șeful armatei

Șeful militar al Israelului a declarat miercuri trupelor că atacurile sale aeriene din Liban urmăresc să distrugă infrastructura Hezbollah și să deschidă calea unei posibile incursiuni terestre a forțelor israeliene, scrie CNN

„Auzim avioanele deasupra capului; am lovit toată ziua”, a declarat șeful armatei israeliene, Herzi Halevi, trupelor în timp ce vizita granița de nord a țării cu Libanul.

„Acesta este atât pentru a pregăti terenul pentru posibila ta intrare, cât și pentru a continua degradarea Hezbollah-ului.”

Scopul incursiunii este de a permite zecilor de mii de israelieni care au fost strămutați de focul transfrontalier în nordul țării să se întoarcă la casele lor, a spus Halevi.

„Pentru a realiza acest lucru, pregătim procesul unei manevre”, a spus el. „Înseamnă că cizmele militare, cizmele de manevră vor intra pe teritoriul inamicului, vor intra în satele pe care Hezbollah le-a pregătit ca mari avanposturi militare.”

Intrarea în Liban „le va arăta ce înseamnă să se confrunte cu o forță profesionistă, înalt calificată și cu experiență de luptă”, a spus Halevi.

Comentariile vin după ce Israelul și-a intensificat atacurile aeriene în Liban și a doborât o rachetă despre care Hezbollah a spus că a țintit-o spre sediul Mossad-ului, agenția de informații a Israelului, lângă Tel Aviv - prima dată când gruparea militantă susținută de Iran a încercat să o lovească adânc în teritoriul israelian.

Anterior, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că vor convoca două brigăzi de rezervă din cauza conflictului cu Hezbollah. Generalul de vârf al Israelului în nord, Ori Gordin, a avertizat, de asemenea, că armata „trebuie să fie pe deplin pregătită pentru manevre”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că țara sa „nu se va odihni” până când locuitorii din nord se vor întoarce acasă.

„Nu pot detalia tot ceea ce facem, dar pot să vă spun un lucru: suntem hotărâți să returnăm locuitorii noștri din nord în siguranță la casele lor”, a spus premierul, pe fondul valului intens de atacuri aeriene ale Israelului asupra țintelor Hezbollah din Liban.

„Aducem lovituri asupra lui Hezbollah pe care [ei] nu și le-au imaginat. O facem cu putere, o facem cu viclenie. Vă promit un lucru - nu ne vom odihni până nu vin acasă”, a adăugat el.

Israelul și-a intensificat drastic atacurile asupra țintelor Hezbollah din Liban în această lună, pe măsură ce începe să se îndepărteze de războiul său de aproape un an împotriva Hamas din Gaza.

Săptămâna trecută, Israelul a făcut ca reîntoarcerea rezidenților la casele lor din nord să fie un scop de război explicit. A doua zi, sute de pagere aparținând militanților Hezbollah au explodat în tot Libanul. A doua zi, au explodat și walkie-talki-urile Hezbollah. Atacurile au ucis zeci de persoane și au rănit mii.

Israelul nu a spus că se află în spatele atacurilor, dar și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac aerian în sudul Beirutului de a doua zi, care l-a ucis pe liderul forței de elită Radwan a Hezbollah, Ibrahim Aqil. Săptămâna aceasta, un alt atac aerian asupra Beirutului l-a ucis pe Ibrahim Qubaisi, un înalt oficial care comanda unitățile de rachete ale Hezbollah.

Treptat de cele mai mari lovituri înregistrate vreodată la structura sa militară, Hezbollah a început să răspundă, trăgând sute de rachete în Israel în ultima săptămână, dar escaladarea necruțătoare a Israelului par să fi pus grupul pe picior din spate.

„Veți veni mult mai puternic și cu mult mai experimentat decât ei”, a spus Halevi trupelor miercuri. „Veți intra, veți distruge inamicul acolo și veți distruge decisiv infrastructura. Acestea sunt lucrurile care ne vor permite să returnăm în siguranță locuitorii din nord după aceea.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră