Armata israeliană are „undă verde” pentru a lansa o invazie terestră a Gaza pe măsură ce sosesc armele americane

20 Oct 2023
Armata israeliană are „undă verde” pentru a lansa o invazie terestră a Gaza pe măsură ce sosesc armele americane

Armata israeliană părea să fie pe punctul de a lansa o invazie terestră a Fâșiei Gaza la aproape două săptămâni după ce teroriștii Hamas au invadat sudul Israelului, scrie New York Post

Ministrul Economiei al țării, Nir Barkat, a declarat joi pentru ABC News că Forțele de Apărare Israeliene au „undă verde” pentru a începe o ofensivă – la timp după sosirea unor arme militare puternice din SUA.

„Vom face toate eforturile pentru a ne aduce ostaticii, pentru a ne aduce ostaticii [înapoi] în viață”, a insistat el în timp ce recunoaște că „prima și ultima prioritate” este distrugerea Hamas.

Hamas a susținut că deține aproximativ 203 de ostatici israelieni în rețeaua de tuneluri pe care a construit-o sub Gaza – despre care Barkat a promis că va deveni „cel mai mare cimitir din lume”.

IDF intenționează să decimeze gruparea teroristă „chiar dacă durează un an”, a explicat Barkat.

Anunțul lui Barkat a venit la scurt timp după ce un oficial american al apărării a declarat pentru Wall Street Journal că SUA au expediat aproape un milion de cartușe de 7,62 mm și zeci de mii de cartușe de 30 mm în Israel, în așteptarea ofensivei terestre.

„Ca parte a finalizării pregătirii pentru continuarea luptei, în prezent au loc aprobarea planurilor operaționale și desfășurarea forțelor în teren”, se arată în comunicatul militar.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a avertizat, de asemenea, soldații să „fie pregătiți” pentru invazia iminentă.

Invazia la sol va avea loc după câteva zile de atacurile aeriene de represalii ale Israelului asupra Gaza, după lansarea de către Hamas a Operațiunii Al-Aqsa Flood pe 7 octombrie.

Evenimentele din 7 octombrie și săptămânile următoare – care au murit a cel puțin 1.400 de israelieni, precum și a cel puțin 3.000 de palestinieni – au stârnit proteste în întreaga lume.

Alte stiri din Externe

Ultima oră