Arestarea lui Pavel Durov: "Franța trăiește o derivă liberticidă"

29 Aug 2024
Arestarea lui Pavel Durov: "Franța trăiește o derivă liberticidă"

Avocatul francez Régis de Castelnau, Membru fondator al Syndicat des Avocats de France, care scrie pentru site-ul Atlantico, a reacționat pe X cu privire la acuzațiile aduse de către justiția franceză lui Pavel Durov, CEO al rețelei Telegram

"Pavel Durov a fost deci inculpat de toate capetele de acuzare de care dispune statul francez, chiar și cele mai grotești. Având în vedere reacțiile internaționale, nu au îndrăznit să-l rețină în arest dar a fost pe aproape.

Principiul urmăririi penale este simplu, proprietarul unei platforme este prin definiție complice la toate infracțiunile care ar putea fi comise folosind serviciile acesteia. Pentru a face o comparație, în aplicarea acestui principiu, președintele unei firme de autostrăzi ar putea fi urmărit penal pentru complicitate, dacă infractorii folosesc unul dintre echipamentele sale pentru a scăpa de poliție. Sau Xavier Niel, proprietarul retelei de telecomunicatii Free, dacă rețeaua lui telefonică este folosită pentru a pregăti un furt...

Toate acestea sunt grotești, dar ca și diavolul, adevărata infamie este ascunsă în detalii. Adica ceea ce se regăsește în a doua acuzație: refuzul de a furniza informații sau documente necesare desfășurării și implementării supravegherii rețelei. Prin urmare, protecția libertății de exprimare este cea acuzată.

O scurtă plimbare prin presa internațională demonstrează trei lucruri:

• Franța lui Macron a fost cea care a acceptat să facă treaba murdară.

• Macron a executat ordinele Statelor Unite.

• Justiția franceză tocmai a fost discreditată la nivel internațional.

În acest ultim punct nu trebuie să ne înșelam. Magistrații francezi nu aveau nevoie să se supună ordinelor de la Elysée. Ei se pun spontan în slujba reprimării libertăților publice. Și au făcut-o din motive politice și ideologice. Pentru că sunt unul dintre actorii principali în deriva liberticidă pe care o trăiește Franța."

a scris Régis de Castelnau pe X

Avocat din 1972, Régis de Castelnau este fondatorul unei firme specializată în drept social și economie socială.

Membru fondator al Syndicat des Avocats de France, a desfășurat o activitate internațională semnificativă. Președinte al ONG-ului „Franța America Latină”, a deținut și funcția de secretar general adjunct al Asociației Internaționale a Avocaților Democrați, organizație cu statut consultativ la ONU.

Régis de Castelnau este președintele Institutului de Drept și Management Local, un think tank, organizație de cercetare și formare dedicată relației dintre Acțiunea Publică și Drept.

Alte stiri din Externe

Ultima oră